Λιγότερο μπάνιο, περισσότερη ενέργεια!

Spread the love

Μειώστε το χρόνο που κάνετε ντους, για να… εξοικονομήσετε ενέργεια. Αυτό συμβουλεύει τους πολίτες στο Βέλγιο το Milieu Centraal, ολλανδικό ερευνητικό ίδρυμα που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και το περιβάλλον.

Dresslily WW

Οι πολίτες στο Βέλγιο περνούν κατά μέσο όρο εννέα λεπτά στο ντους και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Milieu Centraal, αν θέλουν να δουν μείωση στους λογαριασμούς τους ο χρόνος αυτός θα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερα λεπτά. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουν ντους το πολύ πέντε λεπτά.

Google news

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με στοιχεία του Milieu Centraal, θα είχε ως αποτέλεσμα όφελος 128 ευρώ στον λογαριασμό. Ειδικότερα, μια τέτοια ενέργεια οδηγεί στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων ζεστού νερού και 618 kWh φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ίδρυμα, το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση 50% λιγότερης ενέργειας από ότι εάν πλένονται στους 40°C.

Την επιστροφή των δημόσιων λουτρών ζητούν ειδικοί

Δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρει μάλιστα ότι ειδικοί ζητούν να επιστρέψουν τα δημόσια λουτρά στη βελγική πρωτεύουσα λόγω του αυξανόμενου κόστους, ώστε όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό να έχουν ένα μέρος να πλυθούν.

Δυσκολίες με το νερό για το 10% του πληθυσμού στις Βρυξέλλες

Σήμερα, περίπου το 10% του πληθυσμού των Βρυξελλών δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε νερό, αναφέρει η Πολίν Μπακέρ, ειδική σε θέματα λειψυδρίας στο ULB. Πρόκειται για πολίτες που έχουν στέγαση, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή να έχουν προβλήματα με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά και για εκείνους που δεν έχουν στέγη και πρέπει να βρουν μέρη για να πλυθούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Η Πολίν Μπακέρ και η συνάδελφός του, Σοφί Ρισέλ, έχουν ερευνήσει τους τύπους χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλά σημεία θα μπορούσαν να διατεθούν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι παράγοντες στην επίλυσή του», σημειώνουν.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα