Πως εξηγείτε το φαινόμενο με τον αφρό στις παραλίες, μετά από κακοκαιρία;

Spread the love

Λευκοί αφροί έχουν κάνει την «εμφάνισή» τους στις ακτές της Κρήτης, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους δύο άτομα.

Banggood WW

Κάτοικοι έχουν παρατηρήσει το παράξενο φαινόμενο σε διάφορες περιοχές, όπως αναφέρει το cretalive.gr. Η Δρ. Στέλλα Ψαρρά εξήγησε στο τοπικό μέσο περί τίνος πρόκειται.

Google news

Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, εξήγησε πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που έπεσε στο νησί τις προηγούμενες μέρες, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες κι άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού.

Η ίδια διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Ωστόσο, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση.

«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο “πλούσιες” θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα» κατέληξε η Δρ. Ψαρρά.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα