Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο της ενεργειακής κρίσης;

Spread the love

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 18 Οκτωβρίου νέο πακέτο παρεμβάσεων για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Cafago WW

Μιλώντας μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, είπε ότι τα σχέδια σκοπεύουν να αποφύγουν ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη «ανταγωνίζονται το ένα το άλλο στην αγορά» και αυξάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου

Google news

Σύμφωνα με την ίδια και όπως αναφέρει το Politico, το πακέτο της επόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνει επίσης νομοθετική πρόταση για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση της κατανομής των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σε περίπτωση ελλείψεων σε τμήματα του μπλοκ.

Οι πιθανές επιλογές για το πακέτο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης
Η Σίμσον συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα συνεπαγόταν επίσης περισσότερα μέτρα μείωσης της ζήτησης. Η «μία επιλογή» θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτικούς τους στόχους μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου του μπλοκ, με την επίτροπο να προτείνει, μάλιστα, περαιτέρω μέτρα «για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές».

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφώνησαν το καλοκαίρι να μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, μέτρο το οποίο θα καταστεί υποχρεωτικό μόνο εάν πέντε χώρες κηρύξουν εθνικό συναγερμό.

Καθώς πολλές χώρες πιέζουν για ένα συνολικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Σίμσον τόνισε ότι η επιθυμία της Επιτροπής παραμένει να επιτύχει μειώσεις τιμών μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν ένα περίγραμμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός περιορισμού των τιμών».

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών που υποστηρίζουν αυτό το μέτρο», δήλωσε η Σίμσον.

ΕΕ: Συμφωνία για κοινή αγορά φυσικού αερίου πριν από το καλοκαίρι
Σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο στην Πράγα, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Γιόζεφ Σικέλα, ανέφερε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της EE κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία, ώστε να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν», είπε ο Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα