Το προνόμιο στην τηλεργασία που αλλάζει την αγορά.

Spread the love

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει στις μέρες μας η τηλεργασία παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον αναγκαστική, ελέω πανδημίας, καθώς αρκετές επιχειρήσεις προσφέρουν αυτό το «προνόμιο» στους υπαλλήλους τους
Πλέον, το ζητούμενο τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους είναι να βρεθεί η ισορροπία, μία… χρυσή τομή, μεταξύ του χρόνου παραμονής στα γραφείο και της εξ αποστάσεως εργασίας. Μέχρι στιγμής πάντως, κανείς δεν μπορεί να δώσει την οριστική απάντηση στο ερώτημα πόσες ημέρες την εβδομάδα θα πρέπει να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο γραφείο ή στο σπίτι.

Goboo [CPS] Many GEOs

Η εργασία τρείς ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο αποτελεί το σύνηθες, με την Google να είναι μεταξύ εκείνων των επιχειρήσεων που επιλέγουν την αναλογία του τρία προς δύο, ενώ σύμφωνα και με δημοσκόπηση που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2021, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τρεις μέρες είναι το καλύτερο μοντέλο.

Google news

Η άποψη των εργαζομένων
Η μελέτη της IWG σε 300 ευέλικτους χώρους εργασίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη είναι οι ημέρες που προτιμούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν στο γραφείο.

Σύμφωνα με τη μελέτη πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν το μεσαίο τριήμερο αντί για την αρχή και το τέλος της εβδομάδας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις της Δευτέρας και της Παρασκευής που ενδέχεται να έχει περισσότερη κίνηση, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μέσω της υβριδικής εργασίας, απολαμβάνοντας περισσότερες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι.

Η επίδραση στην παραγωγικότητα είναι επίσης αισθητή. Πρόσφατη έρευνα από το Harvard Business School προτείνει ότι «ένας ενδιάμεσος αριθμός ημερών στο γραφείο έχει ως αποτέλεσμα αποστολή περισσότερων email, μεγαλύτερο αριθμό παραληπτών email και αυξημένη καινοτομία στα προϊόντα εργασίας».

«Η τάση ενισχύεται από τη βιομηχανία της φιλοξενίας, καθώς οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ αναφέρουν ότι τα βράδια της Τετάρτης και της Πέμπτης έχουν γίνει οι νέες Πέμπτες και Παρασκευές για ποτό και φαγητό έξω», σύμφωνα με το Reuters.

Παραιτήσεις διαμαρτυρίας
Αρκετές έρευνες επίσης αποτυπώνουν ότι η επιβολή υποχρεωτικών ωρών γραφείου δεν ταιριάζει πλέον στην πλειοψηφία των εργαζομένων και είναι πολλοί αυτοί που εγκαταλείπουν τις δουλειές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές επιστροφής στην εργασία, αναζητώντας πιο… ευέλικτες λύσεις.

Σε μια φετινή έρευνα, η εταιρεία προσλήψεων Robert Half διαπίστωσε ότι το 50% των υπαλλήλων στις ΗΠΑ που εργάζονται από το σπίτι, «θα αναζητούσαν μια νέα δουλειά εάν απαιτούνταν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση».

Αυτό το εντυπωσιακό γεγονός βρίσκεται πίσω από την «Μεγάλη Παραίτηση», ενός φαινομένου ιδιαίτερα διαδεμένου μετά την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διευθυντής της Apple, Ian Goodfellow, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από πολιτική της εταιρείας να αυξηθούν οι ημέρες στο γραφείο σε τρείς.

Οι εταιρείες που έχουν ένα επιτυχημένο υβριδικό μοντέλο εργασίας αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία βασίζεται στην ευελιξία που παρέχουν στους υπαλλήλους τους αλλά και στην εμπιστοσύνη που τους δείχνουν για να εργαστούν όπου και όπως επιθυμούν. Η χρυσή τομή δεν έχει ακόμα βρεθεί αλλά όπως φαίνεται η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει, γι αυτό και οι χώροι εργασίας αναπροσαρμόζονται για να υποστηρίξουν τον νέο τρόπο εργασίας.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα