Ποιο το κόστος της αποτέφρωσης στην Ελλάδα;

Spread the love

Κερδίζει έδαφος η διαδικασία της αποτέφρωσης στην Ελλάδα, αφού μέχρι πρότινος οι συγγενείς των νεκρών που είχαν εκφράσει την επιθυμία της καύσης αντί της ταφής, αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε κρεματόριο της Βουλγαρίας.

Hekka

Το πρώτο αποτεφρωτήριο λειτουργεί κανονικά και με τον νόμο στην Ριτσώνα Ευβοίας με την τιμή να ανέρχεται στα στα 600 ευρώ.

Google news

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στα 600 ευρώ περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία της καύσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αμοιβή του γραφείου τελετών, η επιλογή του φέρετρου, το κόστος της τελετής και εάν η οικογένεια θέλει να έχει καφέ ή φαγητό.

Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια, μπορεί να αναλάβει την διοργάνωση γεύματος ή καφέ στους οικείους του νεκρού, σε τιμές που ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει η οικογένεια. Ένας καφές με κονιάκ και παξιμαδάκι στοιχίζει περίπου 4 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογένειας, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τα 30 ευρώ ανά άτομο.

Ποια είναι η διαδικασία

Αρχικά, επικοινωνείτε με το γραφείο τελετών και συνεννοείστε για θέματα που αφορούν την όλη διαδικασία, την τιμή κ.ο.κ. Ύστερα το γραφείο θα σας ζητήσει βεβαίωση του θανόντος εν ζωή πώς αυτή ήταν η επιθυμία του, ενώ αν δεν έχει αφήσει ο ίδιος, θα το βεβαιώσουν οι κατιόντες συγγενείς ήτοι ο σύζυγος, τα παιδιά του κτλ. Η βεβαίωση στην δεύτερη περίπτωση επικυρώνεται σε ΚΕΠ με γνήσιο υπογραφής.

Στη συνέχεια το γραφείο θα κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται (ιατρικά πιστοποιητικά, ληξιαρχική πράξη θανάτου κ.α.) και αφού παραλάβει τη σωρό από το νοσοκομείο ή από το σπίτι, θα την φυλάξει σε ψυκτικό θάλαμο. Αφού οριστεί σε συνεννόηση με το Αποτεφρωτήριο η ώρα και η ημερομηνία της αποτέφρωσης, η σορός παραδίδεται εκεί την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

«Η όλη διαδικασία της καύσης διαρκεί περίπου 2 με 2,5 ώρες. Αν η οικογένεια το επιθυμεί τότε μπορεί να μείνει στο αποτεφρωτήριο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να είναι έτοιμη η τεφροδόχος». οΟι τιμές των οποίων ξεκινούν από 12 ευρώ έως και 588 ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση η οικογένεια παραλαμβάνει την τεφροδόχο από το γραφείο τελετών.

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας παρέχει και κάποιες επιπλέον παροχές για το τελευταίο ταξίδι. Δίνει τη δυνατότητα στους συγγενείς να κάνουν διασπορά της τέφρας στη θάλασσα με πλοίο και η διοργάνωση ενός τελετουργικού που πραγματοποιείται σε όλον τον δυτικό κόσμο. Κατά τη διάρκειά του, η τεφροδόχος βυθίζεται στο νερό, ενώ το πλοίο κάνει τρεις γύρους περιμετρικά του σημείου και οι συγγενείς/φίλοι πετούν λουλούδια στη θάλασσα. Στο σημείο όπου βυθίστηκε η τεφροδόχος αποθηκεύεται με συντεταγμένες σε περίπτωση που οι συγγενείς θελήσουν να το ξαναεπισκεφθούν στο μέλλον.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα