Τι θα αλλάξει επάνω στα καταστήματα;

Spread the love

Τρόπους να ανταπεξέλθουν τον φετινό χειμώνα ψάχνουν οι έμποροι, με τη Θεσσαλονίκη να ανοίγει πρώτη τον δρόμο για μειωμένο ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Η είδηση «έσκασε» χθες το βράδυ και η συζήτηση άνοιξε ήδη και για την Αθήνα.

Tomtop WW

Τι ώρα θα κλείνουν τα μαγαζιά
Στη Θεσσαλονίκη, ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει το εξής ωράριο λειτουργίας που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου:

Google news

Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
Τρίτη: 10:00 έως 19:00
Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Νέο ωράριο καταστημάτων και στην Αθήνα;
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, έσπευσε να απαντήσει στο iEidiseis για το τι θα γίνει στην Αθήνα, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για ένα πολύπλοκο ζήτημα. Επιβεβαίωσε μεν ότι το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα είναι υπό συζήτηση, όμως τόνισε πως χρειάζεται «ενδελεχής μελέτη».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε επίσης πως η πρόταση έχει ήδη συζητηθεί στο Δ.Σ. του Συλλόγου και υπογράμμισε ότι πρέπει να συνοδευτεί από τέσσερις προϋποθέσεις, εφόσον αποφασιστεί:

Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.
Πότε αποφασίζεται το νέο ωράριο καταστημάτων
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα