Τι ορίζει ο ΚΟΚ για τα ιδιωτικά οχήματα με φάρους που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Spread the love

Όλο και πιο συχνά είναι το τελευταίο διάστημα στους δρόμους της Αθήνας, το φαινόμενο της χρήσης «φάρων» από πολιτικά οχήματα συνήθως ιδιωτικής ασφάλειας υψηλά ιστάμενων προσώπων.

Cafago WW

Πρόκειται για παράνομη χρήση φάρων από πολιτικά οχήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία και γι΄ αυτό δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην κυκλοφορία. Άλλες φορές, πάλι, πρόκειται για ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να «κάνουν φιγούρα» στην άσφαλτο.

Google news

Το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς είναι εύκολο για κάποιον να προμηθευτεί έναν φάρο. Το σύστημα φωτισμού πωλείται στο εμπόριο με τις τιμές να ξεκινούν από 10 ευρώ.

Το γράμμα του ΚΟΚ

Η χρήση φάρων που παραπέμπουν σε οχήματα άμεσης ανάγκης απαγορεύεται από τον ΚΟΚ, ο οποίος και όριζει και πρόστιμο για τους παραβάτες.

Με ένα ή περισσότερα μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα νοσοκομειακά οχήματα, τα οχήματα πρώτων βοηθειών και κλινικών, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας ως και τα οχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών. Με ένα ή περισσότερα ερυθρά φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δασαρχείου και αποκατάστασης βλαβών ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και τα οχήματα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορεί να παρέχεται το δικαίωμα να τοποθετούνται τα πιο πάνω φώτα και σε άλλες κατηγορίες οχημάτων.

Οι οδηγοί των οχημάτων ανάγκης επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις ειδικές συσκευές προειδοποίησης μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογείται αυτό εκ του κατεπείγοντος της αποστολής τους.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150,00 ευρώ


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα