4η φρεγάτα [email protected] αγόρασε η Ελλάδα.

Spread the love

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η ενεργοποίηση της option για την αγορά ακόμη μίας υπερσύγχρονης φρεγάτας από τους Γάλλους. Αυτό είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο (2021) ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, όταν τελικά αποφασίστηκε η αγορά τριών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας προχωρούν σ’ αυτή την επιλογή με στόχο το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ένα μίνι στολίσκο – 4 ολοκαίνουργιων και ετοιμοπόλεμων φρεγατών – σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Για την ενεργοποίηση της option για την αγορά και της τέταρτης δεν αποκλείεται να μέτρησε και το γεγονός πως οι δύο πρώτες θα παραδοθούν το 2025, σε χρόνο ρεκόρ, αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Κι αυτό διότι οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, όπως έχουν διαπιστώσει και οι επιτελείς του ΓΕΝ. Η τρίτη φρεγάτα [email protected] αναμένεται να παραδοθεί το 2026, ενώ ενδέχεται την ίδια χρονιά ή λίγο αργότερα το ΠΝ να έχει στον Στόλο και την τέταρτη. Δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι ψηφιακές φρεγάτες [email protected] δεν θα έχουν μόνο τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες – καθώς θα είναι εξοπλισμένες με 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster – πάγια απαίτηση των επιτελών, αλλά θα μπορούν με την εμβέλεια των ραντάρ (seafire) και το βεληνεκές των όπλων τους να «χτίζουν» ένα τείχος προστασίας στη θάλασσα σε ακτίνα δεκάδων ναυτικών μιλίων.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέταζαν και την επιλογή να αποκτηθούν 3 κορβέτες και το προηγούμενο διάστημα είχαν εξεταστεί αρκετές προτάσεις. Κρίθηκε όμως πως το πρόγραμμα μπορεί να καθυστερούσε αρκετά – καθώς υπήρχε και όρος τουλάχιστον 2-3 πλοία να «χτιστούν» στην Ελλάδα – αφού τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά δεν είναι ακόμη έτοιμα να αναλάβουν τέτοια μεγάλα πρότζεκτ.
Υπό αυτά τα δεδομένα φαίνεται να προκρίθηκε τώρα η αμεσότερη λύση για την αγορά τέταρτης φρεγάτας [email protected]. Εξάλλου, το μπάτζετ για την εξοπλιστική ενίσχυση του ΠΝ ήταν συγκεκριμένο, περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν κοστίσει κάπου ένα δισ. ευρώ η τέταρτη [email protected] απομένουν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ.
Εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ
Προτεραιότητα πάντως του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΝ εξακολουθεί να είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε υπουργείο Άμυνας και Ναυτικό επιταχύνουν τις διαδικασίες. Στα ευχάριστα για την ενίσχυση του Στόλου είναι επίσης ότι αύριο παραδίδεται και εντάσσεται – επιτέλους – στο ΠΝ, το νεότευκτο ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος». Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα ναυπήγησης των πυραυλακάτων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αλλά παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις.
Σε ετοιμότητα με συνεχείς ασκήσεις
Στο μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα για να αποκρούσουν κάθε πιθανή απειλή, αφού ο σχεδιασμός και από το ΓΕΕΘΑ και από τα υπόλοιπα επιτελεία είναι για συνεχείς ασκήσεις υψηλού επιπέδου. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας Argo 22 στην ευρύτερη περιοχή Βόλου, Σκύρου, Αγ. Ευστρατίου, η άσκηση του ΠΝ «Λόγχη» και η άσκηση «Αναγνώριση Ακτών 2022» στο Αν. Αιγαίο.

Goboo [CPS] Many GEOs

Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα