Σε κίνδυνο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Spread the love

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, με θεσμικούς εκπροσώπους διάφορων κλάδων να διατυπώνουν την ανάγκη για «πάγωμα» των εισφορών, κάνοντας λόγο για έλλειψη ρευστότητας και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων.

Cubot WW

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή 1 στις 2 επιχειρήσεις (δηλ. περίπου 700 χιλιάδες) παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ το 38% αυτών έχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μετά βίας επαρκούν για ένα μήνα.

Google news

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι επί της ουσίας ανενεργές χωρίς να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, παραμένουν ενεργές στα χαρτιά.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο νόμος δεν επιτρέπει να κλείσουν εάν δεν διευθετήσουν προηγουμένως τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς άλλους φορείς.

Ενδεικτικό αυτού και το γεγονός ότι στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 150.000 επιχειρήσεις – «ζόμπι», πολλές εκ των οποίων δε λειτουργούν επί δεκαετίες, αλλά τυπικά φαίνονται ανοιχτές.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, υπενθύμισαν με νόημα στην κυβέρνηση πως «η μικρομεσαία τάξη είναι αυτή που έβγαλε τις τελευταίες δύο κυβερνήσεις και θα σκεφτεί πολύ καλά τι θα κάνει στις επερχόμενες εκλογές με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα