Αποκλεισμένο το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό.

Spread the love

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι φορέων από διαφορετικούς τομείς ανέφεραν την ανάγκη παγώματος των δωρεών, την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση των ταμειακών αποθεμάτων των ΜΜΕ. Αυτό περιλαμβάνει και τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος είπε ότι 1 στις 2 εταιρείες έχει αυτή τη στιγμή προβλήματα ρευστότητας και το 38% από αυτές έχουν μόλις αρκετά μετρητά για ένα μήνα.

Geekmaxi Many GEOs

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Α., σήμερα υπάρχουν πάνω από 700.000 επιχειρήσεις «ζόμπι». Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό αδρανεί χωρίς εμπορική δραστηριότητα, παραμένει ενεργός στα χαρτιά. Ο λόγος είναι ότι ο νόμος δεν τους επιτρέπει να κλείσουν αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τα χρέη τους προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλα ιδρύματα.

Google news

Εξαιρεί τις περισσότερες επιχειρήσεις από τραπεζικά δάνεια

Συλλογικά πιστεύουν ότι σχεδόν όλες εκτός από 45.000-60.000 αξιόπιστες επιχειρήσεις εξαιρούνται από τα τραπεζικά δάνεια. “Επομένως, ενώ έχουμε μια επιστρεπτέα προκαταβολή στα χέρια μας, δεν τη χρησιμοποιούμε στο ταμείο ανάκαμψης. Το 40% του πορτογαλικού ταμείου ανάκαμψης πηγαίνει συνήθως μέσω κρατικών ιδρυμάτων και όχι μέσω του τραπεζικού συστήματος, επομένως δεν θα έπρεπε να είναι αποκόπτεται λόγω της επιχειρηματικής πρόσβασης των τραπεζών σε αυτό», δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην ίδια ενημερωτική συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός και η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Μαρία Βουζούκη.

«Προεκλογικά μέτρα στη ΔΕΘ»

Για τα προεκλογικά μέτρα μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφερόμενος στα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκηνή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Δεν γίνεται συζήτηση», όπως είπε, «για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου έχει περιέλθει στα χέρια ταμείων, που εκβιάζουν πουλώντας τις πρώτες τους κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Εταιρείες». Τόνισε ότι η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα ήταν προτεραιότητα γιατί, όπως σημείωσε, δεν εφαρμόστηκε το καθεστώς της «δεύτερης ευκαιρίας» και δεν κατέστη δυνατή η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ανέφερε ότι σε «αυτό σημαίνει ότι εάν και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κλείσει με πληθωρισμό άνω του 10%, από την αρχή του νέου έτους, το ασφάλιστρο θα αυξηθεί κατά 10%.» Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμος Βρότση. ”

«Περιμένουμε την υλοποίηση 120 δόσεων»
Ο πρόεδρος του ΕΟΧ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πρόσθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακούσει μέτρα κατά των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει 120 δόσεις. Διαφορετικά, νομίζω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σειρά από διακοπές λειτουργίας. Το χρέος προς τον ΕΦΚΑ έχει πλέον αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ. Επίσης, 800.000 άνθρωποι δεν πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ ο λογαριασμός ενέργειας είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια χρέος».

Στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, πρότεινε να τεθεί ανώτατο όριο στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ζήτησε χαμηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ώστε τα προϊόντα να φτάσουν φθηνότερα στους καταναλωτές και στις αγορές. Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 6%.

“Εκτός ενισχύσεων οι δικηγόροι στα χρόνια της πανδημίας”
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,
Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έμειναν εκτός ενισχύσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες και ειδικά οι δικηγόροι στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο των δικαστηρίων και δεν μπορούσαν να κάνουν καμία πράξη.

“Ζήσαμε την παντελή αγνόησή μας μέσα στην πανδημία. Περιμέναμε κάτι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς είχε πει ότι σε βάθος τετραετίας με βάση τον δημοσιονομικό χώρο θα γίνονταν κάποιες ελαφρύνσεις. Δεν λύθηκε το ζήτημα του τέλους επιτηδεύματος που το πληρώνουν όλοι είτε έχουν, είτε δεν έχουν εισοδήματα και παρά το ότι κρίθηκε αντισυνταγματικό, εκκρεμεί πάλι στο ανώτατο δικαστήριο η απόφαση σχετικά με το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η κυβέρνηση το επιβάλει και το 2023 και στους έχοντες και στους μη έχοντες”.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία σειρά παροχών υγείας όπου για παράδειγμα δεν προβλέπεται επίδομα μητρότητας στις γυναίκες εγκύους δικηγόρους, γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με την κατάρτιση του Κανονισμού Παροχών Υγείας.

Ο επικεφαλής των συμβολαιογράφων, Γιάννης Ρούσκας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση το γεγονός ότι από 01.01.2023 αυξάνονται κατά 10% σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο “Βρούτση” λόγω τιμαριθμικής προσαρμογής. Για τους φορολογικούς συντελεστές είπε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς συμπλήρωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της “ευαλωτότητας” του οφειλέτη.

Τέλος, η Μαρία Βουζούκη γενική γραμματέας δικαστικών επιμελητών Ελλάδος στάθηκε στο γεγονός ότι ο κλάδος δεν έχει εξαιρεθεί από το τέλος επιτηδεύματος, παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές των δικαστικών επιμελητών δεν είναι ελεύθερες αλλά οριζόντιες με βάση σχετική υπουργική απόφαση. “Η νομική μας ύλη έχει μειωθεί πολύ και ούτε εκεί έχει βοηθήσει η κυβέρνηση, ενώ ο κώδικας που διέπει το επάγγελμα βρίσκεται σε ισχύ από το 1995”.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα