Θα ανοίξουν οι στρόφιγγες του αγωγού αερίου IGB το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Spread the love

Η αλλαγή στα δεδομένα του Ενεργειακού Χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σηματοδοτεί την έναρξη της ροής φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και από εκεί σε άλλα μέρη των Βαλκανίων στο μέλλον, μέχρι την Ουκρανία, μέσω της Ελλάδας- Αγωγός διασύνδεσης IGB της Βουλγαρίας.

Zaful WW

Σε μια πανηγυρική τελετή στη Σόφια, τις πρώτες αποστολές φυσικού αερίου από τον Νότο θα «υποδεχτούν» οι ηγέτες των Βαλκανίων και η πρόεδρος της επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Google news

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμαν Ράντεφ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι πρόεδροι της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πενγκ Ταρόφσκι, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάι Τσούκα και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ θα τον συνοδεύσουν.

Καθώς πλησιάζει ο σκληρός ενεργειακός χειμώνας, η Βουλγαρία ενισχύει τις «δεξαμενές» της με αέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Ελλάδα. Ο αγωγός IGB μήκους 182 χιλιομέτρων ξεκινά από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Ο ετήσιος όγκος μεταφοράς της πρώτης φάσης είναι 3 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Φυσικό αέριο, αλλά με συνολικό όγκο παράδοσης 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Η εμπορική του λειτουργία ξεκινά με τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, που θα «πέσει» στον IGB, στη συμβολή του με τον TAP από τον οποίο διέρχεται η Κομοτηνή, συνεχίζοντας το «ταξίδι» προς τη Βουλγαρία και από εκεί διασυνδεδεμένο με άλλους αγωγούς, στο Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία – και αργότερα, ίσως περισσότερα.

Ωστόσο, από τα τέλη του 2023 στον ελληνοβουλγαρικό «αγωγό» θα πέφτουν και μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου LNG από την Αλεξανδρούπολη, μέσω βυτιοφόρων σε παγάκια και επαναεριοποιούνται στην υπό κατασκευή πλωτή εγκατάσταση FSRU.

Από την ωκεάνια πλατφόρμα θα κατευθυνθεί στον TAP στην ξηρά και λίγο πιο κάτω στο επίπεδο της Κομοτηνής μέσω του IGB θα βγει από την αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, στην Αλεξανδρούπολη, οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών με άμεσο ενδιαφέρον συναντήθηκαν στα εγκαίνια της κατασκευής του FSRU και ανακοίνωσαν τη δέσμευση του κατασκευαστικού ομίλου ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ καταρτίζουν ένα σχέδιο κατασκευής για την Ασία Δεύτερη πλατφόρμα επαναεριοποίησης LNG δυτικά της Αλεξανδρούπολης.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα γίνεται η πύλη για την ενέργεια προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ συμβάλλει και στην επιχειρηματική της ανεξαρτησία από τη ρωσική ενέργεια.

Οι βαλκανικές χώρες είναι μακράν οι πιο εξαρτημένες από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, με το 90% της ζήτησης της Βουλγαρίας να προέρχεται από τη Ρωσία. Μάλιστα, η Μόσχα έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου λόγω της στάσης της Σόφιας απέναντι στην Ουκρανία. Ωστόσο, με την έναρξη του IGB, το ενεργειακό τοπίο άλλαξε, το ρωσικό μονοπώλιο «έσπασε», και το πρώτο βήμα ήταν η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού άξονα.

Συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί ένας ακόμη αγωγός στον άξονα Θεσσαλονίκης-Σκοπίων που θα «συνδέει» την Ελλάδα πιο στενά με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, μεταφέροντας φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί βορειότερα στη Σερβία, το Κόσοβο κ.ο.κ.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα κλιμακώνεται με την ανάπτυξη ενεργειακών αγωγών και οδικών αξόνων, χερσαίων και θαλάσσιων (λιμάνια).


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα