Πως να καθαρίσετε το καλοριφέρ σας.

Spread the love

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική ευκαιρία για να καθαρίσουμε το καλοριφέρ μας, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για την χειμερινή περίοδο που πλησιάζει.

Πέρα από τους λόγους υγιεινής, ένα ακόμα μεγάλο κίνητρο -ιδίως φέτος με την ενεργειακή κρίση- για να καθαρίσουμε ενδελεχώς το καλοριφέρ μας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Google news

Όπως εξηγεί στην Express ο Πολ Νιούμαν, ειδικός στον τομέα της εταιρείας Housestatic, η σκόνη ανάμεσα στα πάνελ των καλοριφέρ μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στο εσωτερικό του θερμαντικού σώματος, μειώνοντας έτσι σημαντικά την απόδοση. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του Austin Property Services, «ένα βρώμικο σύστημα θέρμανσης μπορεί να αυξήσει τους λογαριασμούς σας έως και κατά 25%».

Σύμφωνα με τον Πολ, τα πάνελ του καλοριφέρ συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες βρωμιάς στο εσωτερικό τους και έτσι πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

«Διατηρώντας τα καλοριφέρ καθαρά, τα βοηθάμε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Μία καλή ιδέα είναι να τα καθαρίζετε κατά τη διάρκεια άλλων εργασιών συντήρησης, όπως είναι το άδειασμα του περιττού νερού», αναφέρει ο ίδιος.

Πώς καθαρίζω το καλοριφέρ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε με ασφάλεια το καλοριφέρ σας, είναι να κλείσετε τη θέρμανση.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το καπάκι, που βρίσκεται στην κορυφή, καθώς και εκείνα που υπάρχουν στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του καλοριφέρ.

Ξεσκονίστε τα καπάκια και έπειτα καθαρίστε τα με ένα ήπιο αντιβακτηριδιακό διάλυμα, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν καλά, τουλάχιστον για ένα 24ωρο, προτού τα επανατοποθετήσετε στη θέση τους.

Όσο περιμένετε, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα πιστολάκι μαλλιών για να «σπρώξετε» τη σκόνη από το εσωτερικό του καλοριφέρ στο πάτωμα. Στρέψτε το πιστολάκι έτσι ώστε να φυσάει κάθετα, πάνω στην κορυφή του θερμαντικού σώματος και μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε μία πετσέτα στο πάτωμα για να απομακρύνετε τη βρωμιά πιο εύκολα.

Μετά, μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρόστενο «φτερό» ξεσκονίσματος από μικροΐνες για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα σκόνης από το καλοριφέρ. Τέλος, απλώς τοποθετήστε τα πάνελ και πάλι στη θέση τους


Spread the love

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο