10% αύξηση στα ενοίκια του κέντρου.

Spread the love

Συνεχώς αυξανόμενες βαίνουν οι τιμές των ενοικίων στην Αττική, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η ανεύρεση φθηνής στέγης.

Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειώσει αύξηση 10%, ενώ συσσωρευτικά η αύξηση των μισθώσεων την τελευταία τριετία κυμαίνεται στο 30 με 35%.

Google news

Όπως επισημαίνει o Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, παλαιότερα στις μισθώσεις η τιμή ήταν στα 6 με 7 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό αποτελεί παρελθόν, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 10 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο, με τάση να πηγαίνουν προς τα 9 με 11 ευρώ το τετραγωνικό.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο οι μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια την τελευταία τριετία, οφείλονται στο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν νέα ακίνητα στην αγορά και επίσης στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα βρίσκονται σε λίγα χέρια.

“Δεκάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια των servicers μπλοκαρισμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν στην αγορά, αυξάνοντας ακόμη περαιτέρω το έλλειμα στην αγορά ακινήτων”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, φέτος αποτελεί μεγάλο στοίχημα αν θα μπορέσουν να πληρωθούν τα υψηλά μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα αυξημένα έξοδα που θα αντιμετωπίσει λόγω ενεργειακού κόστους, ο ενοικιαστής.

Όπως αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος “ο μέσος δείκτης στις μισθώσεις έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του 2010 όταν είχαμε πολύ ακριβά ενοίκια. Και όταν λέμε ακριβά ενοίκια εννούμε σε σχέση με το μέσο εισόδημα των Ελλήνων”.

Έτσι σήμερα για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, 25ετίας, δεύτερου ή τρίτου ορόφου του μίσθωμα στην Κυψέλη ανέρχεται στα 650 ευρώ, ενώ στα Πατήσια, στα 600 ευρώ. Σε υψηλότερα επιπεδα κυμαίνονται οι μισθώσεις, για το παραπάνω ακίνητο σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι, με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 650 ευρώ και 700 ευρώ, αντίστοιχα.

Για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, 25ετίας, δευτέρου ή τρίτου ορόφου στο Μετσ το μηναίο μίσθωμα ανέρχεται στα 800 ευρώ, στο Κολωνάκι, στα 1.000 με 1.100 ευρώ , στο Λυκαββητό στα 950 με 1.000 ευρώ το μήνα και στην Πλάκα στα 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Στου Γκύζη το μίσθωμα για το παραπάνω ακίνητο ανέρχεται στα 600 ευρώ, στου Ζωγράφου στα 650 ευρώ και στην Καλλιθέα στα 650 ευρώ το μήνα.

Τέλος στα Σεπόλια το ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται στα 550, ενώ στο Νέο Κόσμο στα 650 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την πορεία των μισθωμάτων, ο κ. Ποταμιάνος θεωρεί ότι ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει τον βασικό καταλύτη για την διαμόρφωση των τιμών.

“Είναι μεγάλο στοίχημα τι θα γίνει φέτος το χειμώνα με τις τιμές των ενοικίων, σε σχέση με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Αν δεν δούμε διόρθρωση των τιμών των ενοικίων, τότε αυτές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.


Spread the love

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο