Η ΕΕ δε θέλει τα δωρεά λιπάσματα που δίνει η Ρωσία για τις φτωχές χώρες.

Spread the love

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι μπλοκάρει τη δωρεά 300.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων στις χώρες που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.

«Το άκρον άωτον του κυνισμού είναι ότι ακόμη και η προσφορά μας να μεταφέρουμε δωρεάν 300.000 τόνους ρωσικών λιπασμάτων, που έχουν αποκλειστεί στα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω των κυρώσεων, προς τις χώρες που τα έχουν ανάγκη εξακολουθεί να μην έχει λάβει ανταπόκριση», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων σε περίπου 20 πρεσβευτές.

Google news

Υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες «είναι σαφές ότι δεν θέλουν να αφήσουν τις επιχειρήσεις μας να βγάλουν λεφτά», αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να δώσουμε δωρεάν (αυτούς τους τόνους λιπασμάτων) στις χώρες που έχουν ανάγκη».

Το 2021 η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός αζωτούχων λιπασμάτων και η δεύτερη πάροχος καλλιούχων και φωσφορούχων λιπασμάτων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Επίσης είναι παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή σιτηρών, αλλά δεν μπορεί να πωλήσει την παραγωγή της και τα λιπάσματά της λόγω των δυτικών κυρώσεων που ήταν συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τις κυρώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», υποστηρίζοντας ότι επιβλήθηκαν ώστε κάποιες χώρες της Δύσης «να ενισχύσουν τη θέση τους», αλλά έχουν «αρνητικές επιπτώσεις και στις ίδιες», αλλά και «σε κράτη που είναι απολύτως αθώα, (τα οποία) υποφέρουν από την πολιτική αυτού του είδους, πρωτίστως οι αναπτυσσόμενες και οι πιο φτωχές χώρες».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι οι χώρες στην Αφρική, στη νότια Ασία και στην Λατινική Αμερική είναι αυτές «που επλήγησαν κυρίως από τους δυτικούς περιορισμούς στην προμήθεια ενέργειας, τροφίμων και ρωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές».

Η Μόσχα πλέον αμφισβητεί ολοένα και περισσότερο τις δύο συμφωνίες που συνήφθησαν τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, για την εξαγωγή σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία παρά την ρωσική επίθεση, αλλά και θεωρητικά τις εξαγωγές της Μόσχας που έχουν επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις. Το Κρεμλίνο δηλώνει κυρίως ότι η πλειονότητα των ουκρανικών διατροφικών προϊόντων πηγαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Αυτές οι επικρίσεις που εκφράζονται από τη Ρωσία για τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης, εγείρουν φόβους για την παρεμπόδιση εκ νέου των ουκρανικών εξαγωγών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω γενικευμένων αυξήσεων των τιμών στις αγορές.


Spread the love

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο