Το πρώτο κρούσμα στην μετάλλαξη… Κένταυρος του κορονοϊού βρέθηκε στην Ελλάδα.

Spread the love

Η Ελλάδα εντόπισε το πρώτο της επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης του κορωνοϊού Κένταυρου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισαν ειδικοί του ΕΟΔΥ, από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα μετά από τυχαία επιλογή. Από όλα αυτά τα στελέχη απομονώθηκε ένα στέλεχος Omicron και ένα από αυτά ανιχνεύθηκε επίσης με μια υπομεταβλητή BA.2 (BA.2.75.2), τη γνωστή μετάλλαξη του Κενταύρου.

Google news

Η μετάλλαξη του Κένταυρου: τι είναι και πού βρέθηκε

Φθηνό ρεύμα

Η παραλλαγή BA.2.75 ή “Centaur” εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε, έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική του κατανομή, οι ιολόγοι εντυπωσιάστηκαν επίσης από τον αριθμό των πρόσθετων μεταλλάξεων που περιείχε το BA.2.75 σε σχέση με το BA.2, από το οποίο πιθανότατα προήλθε το BA.2.2. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο παραλλαγές (Omicron 5 και Centaur) έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφύγουν τη μόλυνση και την ανοσία που παρέχεται από τον εμβολιασμό.

Συμπτώματα της μετάλλαξης του Κενταύρου Στα τέλη του καλοκαιριού, η Ματίνα Παγώνη είπε για τη μετάλλαξη «Κένταυρος»: «Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πολύς βήχας το πρώτο 24ωρο και τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ίδια».


Spread the love

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο