Δε μπορούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο, λέει η Ματίνα Παγώνη.

Spread the love

«Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο (ενισχυμένο) γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία» διευκρίνισε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση.

Govee Many GEOs

Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία. Όπως είπε μπορούν να εμβολιάζονται κανονικά από την αρχή, είπε η γιατρός, σημειώνοντας πως είτε θα λάβουν τις δύο αρχικές δόσεις, είτε το μονοδοσικό της Johnson&Johnson»

Google news

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε στο Mega ότι το ενισχυμένο εμβόλιο θα το έχουμε τέλος Οκτωβρίου, αλλά το αντίστοιχο για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον θα τα έχουμε τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer αφορά ηλικίες από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 και άνω, διευκρίνισε η γιατρός.

Η ίδια εξήγησε πως πρόκειται για εμβόλια στα οποία έχουν γίνει γρήγορες μελέτες και θα βοηθήσουν πολύ στη σοβαρή νόσηση και στη μείωση των θανάτων. Επίσης, ανέφερε ότι εστιάζουν στα στελέχη Ο4 και Ο5 και θα περιορίσουν, από τα στοιχεία, που έχουμε τη διασπορά.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια αυτά και ποιοι δεν χρειάζεται
Σύμφωνα με τις οδηγίες που αναμένεται να δοθούν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι οι άνω των 60, αυτοί που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες και γενικά οι ευάλωτες ομάδες, σημείωσε η κ. Παγώνη.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούργιο. Στη συνέχεια, τόνισε ότι όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να κάνουν και την 4η, δίχως να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει τον Δεκέμβρη.

Αναφορικά με όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, η κ. Παγώνη επισήμανε πως δεν θα προχωρήσουν στην 4η δόση, αλλά θα κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο ύστερα από 4 μήνες, από την ανάρρωσή τους.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα