Άνοδος θα υπάρξει στα επιτόκια των καταθέσεων, φέρνει η δεύτερη κίνηση από την ΕΚΤ.

Spread the love

Προ των πυλών βρίσκεται η άνοδος στα επιτόκια των καταθέσεων, με την αύξηση του κόστους χρήματος να διαχέεται σύντομα και στο παθητικό των τραπεζών επ΄ ωφελεία των καταθετών. Οι πρώτες αυξήσεις στις αποδόσεις των καταθέσεων αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου και εκτιμώνται σε 0,25%.

Atlas VPN

Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, μεθαύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, προεξοφλείται από αγορές και τράπεζες επιθετικότερη του 0,50%. Η αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ τον Ιούλιο, ύστερα από 11 χρόνια συνεχούς πτωτικής πορείας των επιτοκίων, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί με τις μεθαυριανές αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και θα φτάσει στο 0,75%. Μάλιστα ακούγονται και ακόμη πιο τολμηρές φωνές που δεν αποκλείουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ακόμα και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να «χτυπηθεί» ο πληθωρισμός που συνεχίζει να καλπάζει στη σκιά της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης.

Google news

Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αλλάξει ταχύτερα το σκηνικό του τελευταίου διμήνου, με τις τράπεζες να μην μπορούν πλέον να διατηρήσουν αλώβητο το κόστος για τη ρευστότητα που αντλούν από τους καταθέτες.

Πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, η επικείμενη, δεύτερη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πιέσει τις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν αποφύγει να περάσουν την αύξηση του κόστους χρήματος στο σκέλος του παθητικού τους, ενώ οι ίδιες επωφελούνται στο σκέλος του ενεργητικού, με αύξηση των επιτοκιακών τους εσόδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζιτών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να πετύχουν έσοδα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2022.

Σημειώνεται ότι με την επικείμενη δεύτερη κίνηση της ΕΚΤ, το βασικό επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,25% ή ακόμη και 1,50% αν υλοποιηθεί το επιθετικότερο σενάριο για αύξηση μίας μονάδας. Οι τραπεζίτες αναμένουν, μέχρι το τέλος του έτους, μία ακόμη αύξηση επιτοκίων της τάξεως του 0,50% και συνέχεια του ανοδικού κύκλου και το 2023, με πλαφόν, ωστόσο, επιτόκιο 3,50% στο τέλος του 2023 (αντιστοίχως για τα αμερικανικά επιτόκια, οι τραπεζίτες αναμένουν το ταβάνι για το επιτόκιο της FED στο 4% – 4,50%).

Την αύξηση των επιτοκίων βιώνουν ήδη οι δανειολήπτες, αφού η επίπτωση της πρώτης κίνησης της ΕΚΤ έφερε αύξηση της μηνιαίας δόσης στα στεγαστικά δάνεια (που είναι και τα πλέον ευαίσθητα στις αυξήσεις επιτοκίων) έως κατά 25 ευρώ. Η επικείμενη δεύτερη αύξηση επιτοκίων θα διπλασιάσει το ποσό αυτό, αλλά παράλληλα, θα περάσει και στις καταθέσεις, με τους αποταμιευτές να καρπώνονται ένα μέρος της ανόδου των επιτοκίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, η αναμενόμενη αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων θα κινείται στο ήμισυ της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια και συγκεκριμένα γύρω στο 0,25%. Το σήμα ότι οι αυξήσεις και στα επιτόκια καταθέσεων είναι κοντά, δίνουν οι θυγατρικές τραπεζών στο εξωτερικό όπου (π.χ. Κύπρος και Βουλγαρία) οι τράπεζες εφάρμοζαν και τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες τους. Στην Ελλάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν εφάρμοσαν ποτέ αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, οι οποίες ωστόσο είχαν αποδόσεις μηδενικές. Τώρα αναμένεται μία απόδοση 0,25% για τις προθεσμιακές καταθέσεις 3, 6 και 9 μηνών.

Η αύξηση στα επιτόκια των καταθέσεων θα «ροκανίσει» το κέρδος που έχουν οι τράπεζες από την αύξηση στα επιτόκια των δανείων, καθώς μέχρι στιγμής καρπώνονται αυτόματα και εξ ολοκλήρου την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα