Σε εκκρεμότητα μένουν χιλιάδες συντάξεις, ο λόγος που… κόλλησαν.

Spread the love

Συντάξεις: Σε εκκρεμότητα μένουν χιλιάδες συντάξεις στη χώρα μας και υπάρχει μια σειρά από λόγους που συμβαίνει αυτό.

Redmagic WW

Τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 56.000, καθώς τον προηγούμενο μήνα εκδόθηκαν 30.200 συντάξεις.

Google news

Όμως, ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται σε 36.000, καθώς περίπου 20.000 αιτήσεις κρίνονται προβληματικές για διαφόρους λόγους.

Οι κυριότεροι είναι, μεγάλα λάθη στις αιτήσεις και χρέη προερχόμενα από απλήρωτες εισφορές.

Ποια είναι η πιθανότερη εξέλιξη
Για τις αιτήσεις αυτές η πιθανότερη εξέλιξη είναι η έκδοση απορριπτικών αποφάσεων, επειδή, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:

Σε περίπου 11.000 αιτήσεις διαπιστώνεται ότι ο αιτών δεν θεμελιώνει εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είτε επειδή έχουν χαμένα ένσημα ή δεν έχουν συμπληρώσει όριο ηλικίας ή οι υποθέσεις τους εντάσσονται στην κατηγορία της διαδοχικής ασφάλισης, όπου, συνήθως, διαπιστώνονται προβλήματα.
Σε περίπου 2.000 αιτήσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οφειλές του παρελθόντος πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος για την έκδοση συντάξεων, πριν αυτές αποπληρωθούν.
Σε περίπου 1.000 αιτήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και αναμένονται αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων.
Σε περίπου 6.000 αιτήσεις που αφορούν βασικά συντάξεις αναπηρίας διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις.
Προβλήματα και σε συντάξεις Δημοσίων Υπαλλήλων
Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, διαπιστώνονται προβλήματα στην έκδοση συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΓΛΚ, διαπιστώνεται ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα απονομής κύριων συντάξεων, σε ένα μεγάλο ποσοστό, έχει προκαλέσει πολλά λάθη.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο απονεμηθήκαν 3.500 κύριες συντάξεις με αυτό τον τρόπο, από τις οποίες, σε πάνω από 1.000, βρέθηκε ότι είχαν λάθη και πρέπει να επανεξεταστούν.

Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν σε περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης και χρειάζονται επανέλεγχο.

Ποια είναι τα έτη εκκρεμούν
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ ο «χάρτης» των εκκρεμών αιτήσεων με βάση την «ηλικία» τους είναι ο ακόλουθος:

Έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018.
Έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019.
Από τις αιτήσεις του 2020 έχει εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.
Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2021 έχει εκκαθαριστεί το 82,5%.
Από τις αιτήσεις υποβλήθηκαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, το 82% των αιτήσεων έχουν ήδη εκδοθεί.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις που υφίστανται ακόμη, αφορούν έτη, από το 2015 και πίσω, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι «προβληματικές αιτήσεις».

Τότε έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις
το ζήτημα των συντάξεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση τους τον Ιούλιο.

«Πέρσι κάποια στιγμή ήταν 150.000 οι εκκρεμότητες», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «έχουν μηδενιστεί πλέον οι εκκρεμότητες του 2019, με τυχόν ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ και για το 2020 βαίνουμε προς μηδενισμό. Από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2022, έχουν εκδοθεί οι συντάξεις στο 83% των περιπτώσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνουν οι συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή όχι μόνο εκκαθαρίζεται το στοκ των εκκρεμών συντάξεων, αλλά εκδίδονται και οι νέες αιτήσεις με διαδικασίες fast track».

Αφού ανέφερε πως σε ότι αφορά τις κύριες συντάξεις, «από το 2016 έως σήμερα έχει ικανοποιηθεί το 95% των αιτήσεων που έχει υποβληθεί και απομένει ένα 5%», ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «στις επικουρικές συντάξεις έχουμε εκκρεμότητες περίπου 95.000 υποθέσεων, αλλά τώρα που επιλύθηκε το πρόβλημα με τις κύριες θα επισπευστούν και αυτές, όχι μόνο διότι απελευθερώνονται δυνάμεις να ασχοληθούν με αυτές, αλλά και διότι αφού εκδόθηκε η κύρια δρομολογήθηκε η έκδοση της επικουρικής».

Εξήγησε ότι «οι περισσότερες αφορούν συντάξεις από το Δημόσιο, πάνω από τις μισές. Από τον Μάιο έχουμε συστήσει μια ομάδα και θα εκδίδονται και εκεί συστηματοποιημένα οι συντάξεις. Πολλοί τηλεφωνούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε υπαλλήλους που ασχολούνται με τις συντάξεις και τους απαντούν ότι “ακόμη εκκαθαρίζονται υποθέσεις του 2020”. Ακόμη και οι υπάλληλοι αυτoί, δεν ξέρουν ότι έχουμε προχωρήσει σε συστηματοποίηση και απαντούν λάθος, το λέω λοιπόν και για να το μάθουν και εκείνοι».

Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας, «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει και το ζήτημα αυτό, καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια, καθώς οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα κινούνται πιο γρήγορα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε αιχμές και για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η μείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων έγινε εφικτή με μια σειρά παρεμβάσεων, αλλάζοντας διαδικασίες και βάζοντας τις νέες τεχνολογίες «στο παιχνίδι», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «περίπου 170.000 συντάξεις εκδόθηκαν στο πρώτο επτάμηνο του 2022, ενώ όλο το 2019 είχαν εκδοθεί 123.000 συντάξεις. Το λέω απαντώντας και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυξήσεις σε συντάξεις από τις πληρωμές του 2023
«Ούτε η φανουρόπιτα δεν θα σας πει το ύψος της αύξησης των συντάξεων», είπε μειδιώντας ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το ύψος της αύξησης των συντάξεων από την πρωτοχρονιά του 2023, λέγοντας πως:

«Ποια θα είναι η αύξηση; Θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και θα είναι η αύξηση του τιμάριθμου συν την αύξηση του ΑΕΠ και θα διαιρούνται δια δύο, για να προκύψει η αύξηση. Αυτό που ξέρω είναι πως η αύξηση θα είναι σημαντική, αλλά δεν ξέρω ακόμη να σας πω πόσο, δεν ξέρω πόσο θα κλείσει ο τιμάριθμος το 2022».

Όπως ξεκαθάρισε, παρά τις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί μέχρι τώρα, δεν θα δοθούν στις συντάξεις Ιανουαρίου, που πληρώνονται στο τέλος Δεκεμβρίου, οι αυξήσεις οι συνταξιούχοι, αλλά από τις πληρωμές που θα γίνουν το νέο έτος, «αφού πρέπει πρώτα να δούμε πόσο θα κλείσει ο τιμάριθμος για όλο το 2022».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα