Απομάκρυνση του μπλόκου στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Spread the love

Το θέμα της χορήγησης βίζας σε Ρώσους, τη στιγμή που η Μόσχα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Κίεβο, εξακολουθεί να απασχολεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο η Ε.Ε. εξετάσει να αναστείλει τη συμφωνία του 2007 με τη Ρωσία όμως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, βάζει «φρένο» στις ορέξεις του Κιέβου που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Redmagic WW

Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν στο συμβούλιο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας ανεξαιρέτως, απόφαση που θα απαιτούσε ομοφωνία, σύμφωνα με τα λεγόμενα (ÖRF) του Μπορέλ.

Google news

«Δεν νομίζω ότι το να διακόψουμε τη σχέση με τον ρωσικό άμαχο πληθυσμό θα βοηθήσει και δεν νομίζω πως αυτή η ιδέα θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ομοφωνία», εξήγησε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος προεδρεύει στα συμβούλια εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

«Νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που δίνονται βίζες σε ορισμένους Ρώσους, ασφαλώς δεν πρέπει να δίνονται σε ολιγάρχες. Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί. Αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του να σταματήσουμε να δίνουμε βίζες σε όλους τους Ρώσους» ανεξαιρέτως, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ήδη οι Ρώσοι δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., ωστόσο το καταφέρουν χάρη στις τουριστικές βίζες. Μέρη της συμφωνίας του 2007 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Μια καθολικότερη ενέργεια θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της Ε.Ε., απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας κάλεσαν ξεκάθαρα τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους πολίτες. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει άλλη άποψη και απορρίπτει την ιδέα της απαγόρευσης. Και η Πορτογαλία είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις. Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και η Κύπρος αντιτίθενται στην πρόταση των απαγορεύσεων.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα