Κοφτερό Ξίφος: Δείτε το αόρατο drone των Κινέζων που είναι σαν από κατασκοπευτική ταινία!

Spread the love

Δεν πιστεύουμε πως χρειάζεται να κάνουμε μεγάλη εισαγωγή για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Όσοι έχουν ενημερωθεί έστω και λίγο για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι ένοπλες συρράξεις των τελευταίων ετών, γνωρίζουν σίγουρα και τον τεράστιο ρόλο αυτών των οχημάτων. Τα drone είναι ικανά να αλλάξουν την ροή ολόκληρων μαχών, αφού επιλέγονται πλέον για κάποια από τα σημαντικότερα καθήκοντα του πολέμου.

Atlas VPN

Η Κίνα, προσπαθώντας να βελτιώσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και με στόχο να ξεπεράσει την αμερικανική ισχύ στο σύντομο μέλλον, έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και παραγωγή ενός πανίσχυρου drone. Ο μόνος τρόπος για να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ, οι οποίες ειδικεύονται στην stealth τεχνολογία, ήταν ο σχεδιασμός ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Google news

Το Πρόγραμμα Τεσσάρων Stealth UAV

Όπως προαναφέραμε οι Κινέζοι επενδύουν τεράστια ποσά πόρων στις προσπάθειές του να αναπτυχθούν στρατιωτικά. Ειδικά στον τομέα των drone, το Πεκίνο αποκαλύπτει “δέκα-δέκα” τα νέα του UAV. Έτσι περίπου έγινε και με το πρόγραμμα AVIC 601-S, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της Κίνας το οποίο δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη μίας σειράς μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Τα προϊόντα του AVIC 601-S αναπτύσσονται από το Ινστιτούτο Σχεδίασης Αεροσκαφών Shenyang, τον Οργανισμό Αεροπλοΐας της Κίνας (AVIC) και του Πανεπιστημίου Αεροναυπηγικής Shenyang.

Τα δημόσια γνωστά αεροσκάφη του προγράμματος είναι τέσσερα μη επανδρωμένα stealth αεροσκάφη:

  1. Warrior Eagle (Πολεμιστής Αετός)
  2. Sharp Sword (Κοφτερό Ξίφος)
  3. Dark Sword (Σκοτεινό Ξίφος)
  4. Shape Varying UAV (UAV Μεταβαλλόμενου Σχήματος)

Ωστόσο, αναφορές περιγράφουν πως το πρόγραμμα περιέχει συνολικά 7 αεροσκάφη, με τα υπόλοιπα να παραμένουν κρυφά.

Το “Κοφτερό Ξίφος”

Το Hongdu GJ-11 Sharp Sword (στα κινεζικά Lijian) είναι ένα stealth μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης. Στον σχεδιασμό του – εκτός από τις τρεις προαναφερόμενες σχεδιαστικές – συνέδραμε και αεροναυπηγική Hongdu Aviation Industry Group. Η τελευταία εταιρεία επιλέχθηκε μεταξύ άλλων για τον καλύτερο σχεδιασμό, ενώ της ανατέθηκε και η κατασκευή του drone.

Σχεδιασμός

Το Sharp Sword λειτουργεί χάρις σε έναν μονό στοβιλοανεμιστήρα (κινητήρας turbofan), ενώ διαθέτει σχεδιασμό τύπου flying wing με άνοιγμα φτερών στα 14 μέτρα. Τα όπλα του αποθηκεύονται σε εσωτερική βάση όπλων (internal weapons bay) για να μην χάνει το αεροσκάφος το stealth προφίλ του.

Ένα αεροσκάφος flying wing (ιπτάμενο φτερό) είναι ένα αεροσκάφος σταθερών πτερύγων χωρίς πίσω πτερύγιο (tail), το οποίο δεν διαθέτει συγκεκριμένη άτρακτο. Το πλήρωμα, το φορτίο, το καύσιμο και ο εξοπλισμός του βρίσκονται εσωτερικά της βασικής δομής των φτερών.

Η ακριβής αποστολή η οποία ανατέθηκε στο Sharp Sword παραμένει άγνωστη, ωστόσο είναι ευρέως γνωστό και σίγουρο πως το stealth drone αναπτύχθηκε για ένα συγκεκριμένο μυστικό σκοπό. Πιθανές αποστολές που αναλαμβάνει περιλαμβάνουν αποστολές μάχης και εναέρια αναγνώριση.

Χαρακτηριστικά

Όντας μη επανδρωμένο, εννοείται πως το “Κοφτερό Ξίφος” δεν διαθέτει πλήρωμα. Το μήκος του είναι 12,2 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των φτερών του είναι ακριβώς 14,4 μέτρα. Το ύψος του φτάνει τα 2,7 μέτρα, ενώ το βάρος του άδειο είναι 6.350 κιλά. Το Sharp Sword μπορεί να ανυψωθεί με μέγιστο βάρος φορτίου 20.215 κιλών.

Ο άγνωστος κινητήρας turbofan που διαθέτει δίνει την δυνατότητα πτήσης με σταθερή ταχύτητα 1.000 χλμ/ώρα. Το βεληνεκές επιχείρησης δεν ξεπερνάει τα 4.000 χιλιόμετρα, ωστόσο αυτό το νούμερο θεωρείται ήδη εντυπωσιακό για ένα μη επανδρωμένο όχημα. Τέλος, το μέγιστο υψόμετρο πτήσης του φτάνει τα 12.500 μέτρα.

 

 

 

 

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα