Κλειστή η Nord Stream 1 θα είναι μέχρι και αύριο.

Spread the love

Κλείνει για τρεις ημέρες ο Nord Stream 1, ο αγωγός που διοχετεύει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Βαλτικής.

Σύμφωνα με την Gazprom ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί συντήρηση στον μοναδικό συμπιεστή φυσικού αερίου που του απομένει.

Google news

Όπως σχολιάζει το Reuters, το κλείσιμο θα επιφέρει περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς ο αγωγός λειτουργεί ήδη μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ανησυχία
Έως σήμερα, η Gazprom αποδίδει τη μειωμένη χωρητικότητα του αγωγού στην έλλειψη μίας τουρμπίνας που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά και μέχρι προσφάτως βρισκόταν ακόμα στη Γερμανία. Η νέα κίνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού εντείνει τους φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως – σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσότητες – θα επανέλθουν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και εφόσον δεν υπάρξουν τεχνικές δυσλειτουργίες της μονάδας, η μεταφορά αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Από κοινού με τη Siemens»
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργασίες συντήρησης στον εναπομείναντα σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου Trent 60 θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τη Siemens.

Η πλήρης δυναμικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.


Spread the love

Σχετικά άρθρα