Πέντε κινεζικοί κολοσσοί θα φύγουν από το αμερικάνικο χρηματηστήριο!

Spread the love

Τρεις από τις μεγαλύτερες κρατικής ιδιοκτησίας εταιρείες της Κίνας ανακοίνωσαν την Παρασκευή την πρόθεση εξόδου τους από το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι δύο χώρες δυσκολεύονται να βρουν κοινό τόπο για τον τρόπο που οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα ελέγχουν τα στοιχεία κινεζικών επιχειρήσεων.

ChicMe WW

Οι China Life Insurance, PetroChina και China Petroleum & Chemical αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να απεγγραφούν από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και οι Aluminum Corp. of China και Sinopec Shanghai Petrochemical.

Google news

ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται εδώ και δύο δεκαετίες ως προς το ζήτημα της άδειας σε Αμερικανούς ερευνητές να ελέγχουν τα λογιστικά στοιχεία των κινεζικών εταιρειών. Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αδυνατούν μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει δώσει διορία μέχρι το 2024 για υποχρεωτική απεγγραφή από τα αμερικανικά χρηματιστήρια των εταιρειών που δεν θα συμμορφωθούν στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

Η ηπειρωτική Κίνα και η ημιαυτόνομη κινεζική πόλη-κράτος του Χονγκ Κονγκ είναι οι μόνες δικαιοδοσίες παγκοσμίως οι οποίες δεν δέχονται τον έλεγχο του Συμβουλίου Λογιστικής Εποπτείας Εισηγμένων Εταιρειών των ΗΠΑ, καθώς εκφράζονται φόβοι για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εμπιστευτικότητας.

“Οι συγκεκριμένες κρατικές εταιρείες αφορούν στρατηγικούς κλάδους και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που η κινεζική κυβέρνηση έχει έντονες επιφυλάξεις να μοιραστεί με ξένες ρυθμιστικές αρχές”, σημειώνει ο Redmond Wong, στέλεχος στρατηγικής στην Saxo Markets.

Η Επιτροπή Ρύθμισης Χρεογράφων της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση βασίζεται σε ανησυχίες των ίδιων των εταιρειών για τη δραστηριότητά τους.

Περίπου 300 επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ – με αθροιστική κεφαλαιοποίηση άνω των 2,4 τρισ. δολαρίων – απειλούνται με υποχρεωτική έξοδο από την Wall Street, εκτιμούσε το Bloomberg Intelligence τον Μάιο. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες ήταν οι China Life, PetroChina, China Petroleum & Chemical, Alibaba και Baidu.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα