40 δισ. έχασε ο γκουρού των αγορών, Γουόρεν Μπάφετ!

Spread the love

Η Berkshire Hathaway Inc. ακολουθεί μια παλιά παροιμία: «Αγοράστε στη βουτιά».

Geekmaxi Many GEOs

Η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ζημιές ύψους 43,8 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, οι οποίες οφείλονται στην υποχώρηση των τιμών των αμερικανικών μετοχών.

Google news

Παρ’ όλα αυτά, η Berkshire πραγματοποίησε κέρδη σχεδόν 9,3 δισ. δολαρίων από τις λειτουργικές της επιχειρήσεις. Επιπλέον, η άνοδος των επιτοκίων και η διανομή μερισμάτων βοήθησε τις ασφαλιστικές μονάδες της Berkshire να κατάγραψουν κέρδη από επενδύσεις, ενώ η άνοδος του δολαρίου ενίσχυσε τα κέρδη από τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές επενδύσεις χρέους της εταιρείας.

Απώλειες από μετοχές, κέρδη από τις επιχειρήσεις
Η Berkshire επιβράδυνε επίσης τις αγορές μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των δικών της, αν και έκλεισε τον Ιούνιο με 105,4 δισ. δολάρια μετρητών και ισοδύναμων που θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιήσει.

«Δείχνει την ασταθή φύση των αγορών»,εξηγεί ο εταίρος της Gardner, Russo & Quinn στο Lancaster της Πενσυλβάνια, Τομ Ρούσο, ο οποίος επενδύει περισσότερα από 8 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 17% είναι στην Berkshire. «Είναι η συνήθης δραστηριότητα της Berkshire Hathaway».

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Berkshire λόγω της φήμης του Μπάφετ και επειδή τα αποτελέσματα των δεκάδων λειτουργικών μονάδων του ομίλου με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα συχνά αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις.

Η Berkshire κατέχει δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων σταθερά κερδοφόρες όπως η ομώνυμη ενεργειακή εταιρεία, αρκετές ασφαλιστικές και βιομηχανικές εταιρείες, καθώς και γνωστές καταναλωτικές μάρκες όπως οι Dairy Queen, Duracell, Fruit of the Loom και See’s Candies.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Berkshire ανέφερε ότι «οι σημαντικές διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού και το υψηλότερο κόστος επιμένουν» καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του COVID-19 και λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά δήλωσε ότι οι άμεσες απώλειες για την εταιρεία δεν ήταν σημαντικές, παρά τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους για υλικά, ναυτιλία και εργασία.

Μπάφετ: Αγνοήστε τις διακυμάνσεις
Τα καθαρά αποτελέσματα υπέστησαν ζημίες ύψους 53 δισ. δολαρίων από επενδύσεις και παράγωγα της Berkshire. Οι μετοχές τριών σημαντικών συμμετοχών –Apple, Bank of America και American Express – υποχώρησαν η καθεμία περισσότερο από 21%, σε σύγκριση με την πτώση του Standard & Poor’s 500 κατά 16%.

Οι λογιστικοί κανόνες απαιτούν από την Berkshire να αναφέρει τις ζημίες μαζί με τα αποτελέσματά της, ακόμη και αν δεν αγοράζει και δεν πωλεί τίποτα.

Ο Μπάφετ προτρέπει τους επενδυτές να αγνοήσουν τις διακυμάνσεις και υποστηρίζει ότι η Berkshire θα κερδίσει χρήματα αν οι μετοχές αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Το 2020, για παράδειγμα, η Berkshire έχασε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, καθώς η πανδημία πήρε διαστάσεις, αλλά κέρδισε 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ολόκληρο το έτος.

Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire ύψους 9,28 δισ. δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 39% από 6,69 δισ. δολάρια, ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συναλλαγματικά κέρδη από το εξωτερικό χρέος ανήλθαν σε 1,06 δισ. δολάρια.

Τέλος, η εταιρία αναμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Alleghany Corp, ύψους 11,6 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα