Από τη σπάνια νεγλαιρίαση πέθανε ένας 36χρονος Ισραηλινός.

Spread the love

Ενας 36χρονος από το βόρειο Ισραήλ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών μηνιγγοεγκεφαλίτιδας αφότου προσβλήθηκε από μια σπάνια αμοιβάδα η οποία «τρώει» τον εγκέφαλο, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Το θύμα, που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, πέθανε από νεγλαιρίαση – γνωστή επίσης ως πρωτογενής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (primary amoebic meningoencephalitis ή PAM) – μια σπάνια λοίμωξη του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri (φωτογραφία, επάνω).

Hekka

Σε λιμνάζοντα ύδατα
Ο μικροοργανισμός συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει διατάξει έρευνα για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του σπάνιου περιστατικού.

Google news

Δείτε ακόμα – Εντυπωσιακό επιστημονικό επίτευγμα – Επιστήμονες «ξαναζωντάνεψαν» ζωτικά όργανα

Το κρούσμα διαγνώστηκε στο ιατρικό κέντρο Poriya στην Τιβεριάδα, ένα θέρετρο στο βορειοανατολικό Ισραήλ κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και ενημερώθηκαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Λόγω της σπανιότητας του περιστατικού, κλινικό δείγμα εστάλη για ανάλυση στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα συμπτώματα
Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης PAM μέσω της ρινικής κοιλότητας, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο.

Καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, τα συμπτώματα – που εμφανίζονται 1-9 ημέρες μετά την έκθεση – μπορεί να εξελιχθούν σε επιληπτικές κρίσεις ή παραισθήσεις.

Αβέβαιη θεραπεία
Η προσέγγιση για τη θεραπεία της είναι αβέβαιη και βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία σε επίπεδο αναφοράς περιπτώσεων.

Μια ποικιλία αντιβακτηριακών, αντιμυκητιασικών και αντιπαρασιτικών παραγόντων μπορεί να δοκιμαστεί σε συνδυασμό.

Εχει, ωστόσο, πολύ οξεία δράση, με τον θάνατο να εμφανίζεται συνήθως εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανεξάρτητα από το επίπεδο της θεραπείας.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα