Το σημάδι στο αυτί που μπορεί να σημαίνει… καρδιακή προσβολή.

Spread the love

Η καρδιακή προσβολή προκύπτει όταν διακοπεί η ροή του αίματος προς τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα. Στη συνέχεια, αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ροή ο καρδιακός μυς πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της προοδευτικής απόφραξης των αρτηριών της καρδιάς από την αθηρωματική πλάκα η οποία με την πάροδο των ετών επιδεινώνεται. Αν η αθηρωματική πλάκα ραγεί και στη συνέχεια ακολουθήσει θρόμβωση η οποία και θα αποφράξει το αγγείο θα σταματήσει αυτόματα και η ροή του αίματος. Στην περίπτωση αυτή αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ροή το αντίστοιχο τμήμα της καρδιάς νεκρώνεται και μπορεί να δημιουργήσει στον πάσχοντα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες.

Tomtop WW

Το «σημάδι του Frank»
Το σημάδι στο αυτί που προμηνύει μια καρδιακή προσβολή ονομάζεται «σημάδι του Frank», από τον γιατρό Sander Frank που παρατήρησε για πρώτη φορά αυτή τη συσχέτιση. Πρόκειται για μια διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αυτιού, η οποία ονομάζεται «σημάδι του Frank» (Frank’s sign).

Google news

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Frank παρατήρησε για πρώτη φορά το φαινόμενο όταν το παρατήρησε σε ασθενείς με πόνο στο στήθος και μπλοκάρισμα της στεφανιαίας αρτηρίας.

Ωστόσο, ενώ το σημάδι του Frank σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος απαραίτητα θα πάθει καρδιακή προσβολή.

Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι απέχουν λίγα μόλις χρόνια από την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μορφές γενετικών καρδιακών παθήσεων που θέτουν 260.000 ανθρώπους σε κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κάθε χρόνο.

Το σημάδι του Frank περιγράφηκε ως προγνωστικός παράγοντας μελλοντικής στεφανιαίας νόσου και περιφερικών αγγειακών παθήσεων και ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ του σημείου του Frank και της ανάπτυξης ισχαιμικού εγκεφαλικού.

kardiaki-leitourgia.jpg

Η μελέτη
Στη μελέτη εντάχθηκαν διαδοχικοί ασθενείς που εισήχθησαν με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και εξετάσθηκαν και στα δύο αυτιά τους. Τα κλινικά δεδομένα περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση.

Για την εν λόγω μελέτη επιλέχθηκαν 241 διαδοχικοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σημάδι του Frank ήταν παρόν σε 190 ασθενείς (78,8%). Στο πλαίσιο της μελέτης οι ασθενείς χωρίστηκαν ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα από την αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα πορίσματα υπήρχαν 153 ασθενείς με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (63,6% των ασθενών) και 88 με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (36,4% των ασθενών). Συνολικά 112 ασθενείς με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια είχαν το σημάδι του Frank (73,2%) και 78 ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είχαν επίσης το σημάδι του Frank με στατιστικά σημαντική διαφορά (88,6%).

Εν κατακλείδι, το σημάδι του Frank θα μπορούσε να προβλέψει ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι ασθενείς με κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου είχαν το σημείο Frank σε υψηλότερο ποσοστό.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα