Ανέβηκαν κατά 27% οι φόροι εισοδήματος φέτος.

Spread the love

Το 2021 ήταν αναμφίβολα μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020 και το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κάτι που αποδεικνύεται και από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτή την περίοδο.

Dresslily WW

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εφέτος τα χρεωστικά εκκαθαριστικά μετά τις φορολογικές δηλώσεις, να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα αυτό έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και αυτό διότι όσοι γνώριζαν ότι θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, μετέθεταν όσο μακρύτερα μπορούσαν την υποβολή της δήλωσης.

Google news

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα εκκαθαριστικά της Εφορίας που είναι χρεωστικά εμφανίζουν αύξηση φόρου περίπου 30%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος φόρος για έναν στους τρεις φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα από τα 966 ευρώ που ήταν ο μέσος φόρος που βεβαιώθηκε με τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021 φέτος έχει σημειώσει σημαντική αύξηση και διαμορφώνεται στα 1.226 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 30 Αυγούστου δεν αποκλείεται η «λυπητερή» της Εφορίας να έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Και αυτό γιατί πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν πατήσει ακόμη το κουμπί της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Συγκεκριμένα, 27 ημέρες πριν το τέλος της δεύτερης παράτασης με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 5,5 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων, ειδικά όσοι είναι να πληρώσουν επιπλέον φόρο, σχεδιάζουν να τις υποβάλουν όταν θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είτε γιατί θέλουν να μεταφέρουν όσο μακρύτερα γίνεται τις πληρωμές τους, είτε γιατί η ακρίβεια τους αναγκάζει να κάνουν διαφορετική διαχείριση.

Να σημειωθεί ότι εκείνοι που υποβάλουν την φορολογική τους, δήλωσή τους έως 30 Αυγούστου δεν χάνουν τις 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αλλά θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Επίσης, η έκπτωση του 3% χορηγείται εφόσον ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου.

Τα στοιχεία από την υποβολή των δηλώσεων
Από την μέχρι χθες εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Από τις 5.507.148 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί οι 1.855.647 ή το 32,24% είναι χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,276 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1.226 ευρώ από 966 ευρώ το 2021 ( (αύξηση 27% ) και 1.111 ευρώ το 2020 ( αύξηση 10,3%).

Οι 747.319 χιλιάδες δηλώσεις ή το 13,57% είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 403 ευρώ ή 301,3 εκατ. ευρώ συνολικά.

Τα υπόλοιπα 2.873.629 εκκαθαριστικά που αποτελούν το 52,18% του συνόλου των δηλώσεων είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

Διόρθωση λαθών
Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης έως τις 30 Αυγούστου χωρίς καμία χρηματική ποινή ή άλλες κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές. Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει η θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα