Προετοιμάζεται κατάλληλα η Ιταλία για τον χειμώνα.

Spread the love

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα κράτη μέλη δεν αντιδρούν με ενότητα. Κάποιοι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και μια μνησικακία για τη λογική των δύο ταχυτήτων που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια

ChicMe WW

Οι τιμές και η έκθεση στις ρωσικές προμήθειες διαφέρουν από χώρα σε χώρα και το χάσμα μπορεί να διευρυνθεί μετά την ανακοίνωση της Ιταλίας ότι θα προβεί σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των λογαριασμών φυσικού αερίου.

Google news

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας ARERA, από τον Οκτώβριο οι λογαριασμοί δεν θα βασίζονται πλέον στο ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς το οποίο διαπραγματεύεται στην Ολλανδία αλλά θα συνδέονται αντίθετα με ιταλικά προθεσμιακά συμβόλαια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αναπάντεχη κίνηση μπορεί να καταδεικνύει μια προσδοκία ότι η τιμή των δύο προθεσμιακών συμβολαίων μπορεί να αρχίσει να αποκλίνει, σημειώνουν αναλυτές της Citigroup, το οποίο σημαίνει ότι το ιταλικό θα αρχίσει να κινείται ακόμα πιο χαμηλά.

H μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, και το ενδεχόμενο για περαιτέρω ισχυρές «ενέσεις» στις αποθήκες αερίου τον Αύγουστο, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σύντομο πλεόνασμα φυσικού αερίου στη χώρα. «Αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις προσδοκίες για την κατάσταση με το φυσικό αέριο στην Ιταλία αυτόν τον χειμώνα και να δημιουργήσει έτσι μεταβλητότητα στις ιταλικές τιμές του φυσικού αερίου» τονίζουν.

Για την Ιταλία, το ρίσκο όσον αφορά τον χειμώνα έχει μειωθεί, υπογραμμίζει η Citigroup. Το επίπεδο των αποθεμάτων βρίσκεται στο 73%, χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο, αλλά η μειωμένη χρήση σε συνδυασμό με υψηλότερες αγορές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας μπορεί να βοηθήσουν την Ιταλία να περάσει τον χειμώνα

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα