Ποιοι θα πάρουν αυτή την νέα επιδότηση ηλεκτρονικών συσκευών;

Spread the love

Με απόλυτη σαφήνεια ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ότι το πρόγραμμα απόσυρσης των ηλεκτρικών συσκευών θα είναι διαρκείας.

Tomtop WW

Σε πρώτη φάση στηρίχθηκαν οι έχοντες πραγματική ανάγκη και ακολουθούν νέες πιστώσεις για την κάλυψη περισσοτέρων.

Google news

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ακόμη ότι “θα διορθωθούν τα λάθη και οι αναγραμματισμοί, στην επιδότηση του ρεύματος ώστε να καλυφθεί και αυτός ο τομέας”.

Επίσης ο κ Σκρέκας είπε, ότι από Δευτέρα όλες οι εταιρίες θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές ρεύματος, ενώ για τα υπερκέρδη των εταιριών, ότι θα ανακοινωθεί το τελικό ποσό.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα ανακοίνωσε ότι έρχεται η νέα επιδότηση η οποία θα στηρίξει την μείωση των τιμών.

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Τα πρώτα SMS μετά την ένσταση
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» προσφέρει επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών σε νοικοκυριά με σκοπό την αντικάταση των παλαιών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές συσκευές και αφορά σε καταψύκτες, κλιματιστικά και ψυγεία.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε ένσταση
Από την Παρασκευή (22/07) και για επτά ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Ιουλίου, μπορείτε να υποβάλετε τις ενστάσεις για τα προσωρινά αποτελέσματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που εκδόθηκαν την Πέμπτη (21/07).

Οι ενστάσεις υποβάλλονται διαδικτυακά πατώντας εδώ, μέσω της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται είναι τα εξής:
Ο μοναδικός αριθμός της αίτησης που υποβλήθηκε
Ο ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα
Η τεκμηρίωση τυχόν λανθασμένου υπολογισμού και η επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων

Εφόσον η ένσταση πληροί τις προϋποθέσεις, διερευνάται ως προς την ουσία αυτής και αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια επιλεξιότητας από αρμόδια επιτροπή.

Πότε τα πρώτα SMS στους ωφελούμενους μετά τις ενστάσεις
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται τα εκπτωτικά κουπόνια να αρχίσουν να αποστέλλονται με SMS στους ωφελούμενους από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή μετά τις 28 Ιουλίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η φάση των ενστάσεων, ενδεχομένως όμως ακόμα και στις αρχές Αυγούστου.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρική συσκευή
Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι μπορούν να αλλάξουν έως τρεις συσκευές ανάμεσα στις εξής κατηγορίες:

Καταψύκτης
Κλιματιστικό
Ψυγείο

Επισημαίνεται ότι αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών). Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα επιστροφών ή/και ακυρώσεων συναλλαγών μπορεί να πραγματοποιείται έως την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος, τέλος, επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Εδώ η φόρμα υποβολής – Μέχρι πότε
Από σήμερα και για επτά ημέρες, μέχρι τις 28 Ιουλίου, μπορείτε να στέλνετε τις ενστάσεις για τα προσωρινά αποτελέσματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που εκδόθηκαν χθες.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένεται να αρχίσουν να μοιράζονται τα εκπτωτικά κουπόνια από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και στις αρχές Αυγούστου.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται είναι:

Ο μοναδικός αριθμός της αίτησης που υποβλήθηκε
Το ΑΦΜ του ωφελούμενου/αιτούντα
Η τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και η επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων
Εφόσον η ένσταση πληροί τις προϋποθέσεις, διερευνάται ως προς την ουσία αυτής και αναπροσαρμόζονται τα κριτήρια επιλεξιότητας από αρμόδια Επιτροπή.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν λαμβανοντας μήνυμα και τον κωδικό του voucher με το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικό ποσό επιδότησης και ανά συσκευή ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι μπορούν να αλλάξουν έως τρεις συσκευές, ανάμεσα στις εξής κατηγορίες

Ψυγείο
Καταψύκτης
Κλιματιστικό

Όλες οι προθεσμίες του «Αλλάζω συσκευή»
Αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

«Παράθυρο» για περισσότερα voucher
Η διαδικασία προβλέπει πως όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και έχουν βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:

Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.

Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:

– αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση,

– αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα