Το ρωσικό κρατικό διεθνές δίκτυο, RT, έχασε την δικαστική μάχη απέναντι στην ΕΕ.

Spread the love

Το RT, ρωσικό κρατικό διεθνές δίκτυο ενημέρωσεης γνωστό παλαιότερα ως Russia Today, έχασε τη δικαστική μάχη στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσπαθούσε να ανατρέψει την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τη λειτουργία του στο έδαφος των “27” μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Redmagic WW

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, δεύτερο ανώτερο δικαστήριο της Ένωσης, απέρριψε την αίτηση του RT, με απόφασή του την Τετάρτη.

Google news

Η ΕΕ “δεν μπορεί να επικριθεί” για την προσωρινή απαγόρευση περιεχομένου “ορισμένων μέσων ενημέρωσης τα οποία χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος” επί τη βάσει της υποστήριξης εκ μέρους τους της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας”, αναφέρει στην απόφασή του το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η ΕΕ απαγόρευσε το RT τον Μάρτιο, κατηγορώντας το ότι διασπείρει ρωσική κρατική προπαγάνδα και αποτελεί “βασικό εργαλείο υποστήριξης της επίθεσης κατά της Ουκρανίας”.

Ο γαλλικός βραχίονας του RT ήταν ο πρώτος που άσκησε ένδικα μέσα στο ευρω-δικαστήριο, μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Βλάντιμιρ Πούτιν από πλευράς της ΕΕ (αλλά και άλλων χωρών), μετά την έναρξη της ρωσικής πολεμικής επίθεσης τον Φεβρουάριο.

Ένδικα μέσα κατά των κυρώσεων έχουν ασκήσει και πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη των οικογενειών τους, προκειμένου να αμφισβητήσουν το καθεστώς των κυρώσεων.

Το ρωσικό κρατικό δίκτυο επιχειρηματολόγησε υπέρ της άρσης της απαγόρευσής, κάνοντας λόγο για μέτρα περιστολής της ελευθερίας του Τύπου.

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα