Τέλος το κάπνισμα στις παραλίες της Βαρκελώνης!

Spread the love

Η απαγόρευση θα ισχύσει καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.
Από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, η Βαρκελώνη απαγορεύει στους λουόμενους πολίτες να καπνίζουν ενώ βρίσκονται στις ακτές της. Η απαγόρευση θα αφορά όλους τους μήνες του έτους και όχι μόνο την περίοδο κολύμβησης. Ωστόσο, θα επιτρέπεται στα beach bar.

AliExpress WW

Το μέτρο ελήφθη και για λόγους υγείας αλλά και περιβαλλοντικούς, καθώς το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα φίλτρα παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και αποσυντίθενται σε πλαστικές μικροΐνες.

Google news

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα απορρίμματα τσιγάρων είναι το μοναδικό προϊόν απορριμμάτων με τη μεγαλύτερη αφθονία στις παραλίες της Δυτικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των αντικειμένων που συλλέγονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις παραλίες.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία εβδομάδα της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 19% των λουομένων κάπνιζε σε παραλίες χωρίς την απαγόρευση και μόλις το 2,6% κάπνιζε σε παραλίες χωρίς απαγόρευση.

Στη Βαρκελώνη, περίπου το 20% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά.

Το πρόστιμο
Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο θα ανέρχεται στα 30 ευρώ και προς το παρόν θα αφορά όσους αγνοούν το αίτημα ενός δημοτικού αστυνόμου να σβήσουν το τσιγάρο.

Η Βαρκελώνη είναι η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που καταπολεμά το κάπνισμα στις παραλίες, αλλά η τάση αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, περίπου 550 παραλίες σε όλη την Ισπανία ήταν απαλλαγμένες από το κάπνισμα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από το 2014, όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε μόλις 15 παραλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 18% καπνιστές μεταξύ των λουομένων, αλλά τώρα το ποσοστό μειώθηκε στο 10%.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα