5 τρόποι για να νιώσεις λίγο πιο χαρούμενος.

Spread the love

Το καλό με το να μπορείς να ελέγχεις τουλάχιστον ένα μέρος της ευτυχίας σου είναι ότι μπορείς να το κάνεις από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και εντελώς δωρεάν. Γι’ αυτό και το cnet συγκέντρωσε πέντε ασκήσεις, που σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες βελτιώνουν τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας.

Atlas VPN

(Προειδοποίηση για άτομα με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας: αυτές οι ασκήσεις δεν αντικαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν συμπληρωματικά)

Google news

1. Αναπτύξτε τις κοινωνικές σας σχέσεις
Η κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία. Οι άνθρωποι που έχουν δυνατές σχέσεις είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από εκείνους που προτιμούν να ζουν μόνοι τους. Οι ποιοτικές (κι όχι ποσοτικές) σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

«Αυτές οι σχέσεις απαιτούν δουλειά», λέει ο Robert Waldinger, υπεύθυνος μια μελέτης του Χάρβαρντ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που διεξάγεται εδώ και 80 χρόνια. «Πρέπει να συμβαδίζεις με τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τους δίνεις τον χρόνο και την προσοχή σου, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πάρ’ τους τηλέφωνο, μίλησε μαζί τους μέσω βίντεο, κάντε μια βόλτα αν μπορείτε. Επιλέξτε να περάσετε χρόνο μαζί σκόπιμα».

Άλλα συστατικά για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή είναι η αποφυγή της κατάχρησης τσιγάρου και αλκοόλ, ή τακτική άσκηση και την εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Δεν είναι απλώς οι συμβουλές της γιαγιάς σου, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτά», λέει ο Waldinger. «Αν τα κάνεις αυτά θα ζήσεις περισσότερο».

2. Κάντε τυχαίες πράξεις καλοσύνης
Η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο UC Riverside, διαπίστωσε ότι η σκόπιμη συμμετοχή σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Βρείτε τρόπους να κάνετε μικρές, τυχαίες πράξεις καλοσύνης κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Αυτές οι πράξεις μπορεί να είναι πολύ απλές, από ένα κομπλιμέντο σε έναν άγνωστο στο μπακάλικο μέχρι να φτιάξετε καφέ στο σύντροφο σας πριν από τη δουλειά. Η σκόπιμη εκτέλεση τυχαίων πράξεων καλοσύνης μας κάνει πιο ευτυχισμένους επειδή ξυπνά την βασική ανθρώπινη παρόρμηση να βοηθάμε τους άλλους. Όταν επενδύουμε στην ευημερία των άλλων, ενεργοποιούμε το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου το οποίο μας προκαλεί συναισθήματα χαράς.

2 2

3. Εκφράστε ευγνωμοσύνη
Το να γράφεις τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στο τέλος κάθε μέρας και γιατί συνέβησαν, οδηγεί σε μακροπρόθεσμη αύξηση της ευτυχίας και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη του Martin Seligman, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Δεν έχει σημασία πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι, απλώς γράψτε το, σε ένα σημειωματάριο. Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε: «Μίλησα με μια φίλη μου που με πήρε τηλέφωνο» ή «Πήγα μια βόλτα στο πάρκο γιατί έκανε ωραία μέρα» κ.ο.κ. Το θέμα είναι να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να προσανατολίζεται στις θετικές πτυχές της ζωής σας, αντί να δίνετε όλη την προσοχή σας σε πράγματα που είναι αγχωτικά και ενοχλητικά.

4. Εξασκηθείτε στη ενσυνειδητότητα
Μπορεί να έχετε ήδη δοκιμάσει όλες τις ασκήσεις ενσυνειδητότητας, αλλά ασκήσεις όπως ο διαλογισμός που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό να εστιάζει στο παρόν αντί στο παρελθόν ή στο μέλλον μπορεί να αυξήσουν τα συναισθήματα της αποδοχής του εαυτού σας

«Το θέμα είναι να είσαι παρών. Να μην κρίνεις τα συναισθήματά σου, αλλά να τα αναγνωρίσεις», λέει η Elizabeth Dunn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Η Dunn δημιούργησε ένα σετ ασκήσεων ευεξίας που ονομάζεται Peace. Αυτές οι ασκήσεις βασίζονται σε έρευνες για τη θετική ψυχολογία και τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και έχουν σκοπό να αυξήσουν την ευτυχία και να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους.

5. Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια
Στη Δύση, οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει την τάση για αυτοκριτική ως πολιτιστική αξία και τείνουν να αυτοτιμωρούνται όταν αντιμετωπίζουν αποτυχίες. Αλλά η υπερβολική αυτοκριτική εμποδίζει την επίτευξη των στόχων σας.

Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας γίνεται σε τρία μέρη: Να είστε παρόντες στη στιγμή αντί να κολλάτε στο παρελθόν και να κοιτάτε με αγωνία το μέλλον. Κατανοήστε ότι οι αναποδιές είναι μέρος της ζωής και τις βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Και τέλος καλλιεργήστε μια ζεστή, υποστηρικτική εσωτερική φωνή και όχι μια εχθρική που θα σας κάνει συνέχεια αυτοκριτική.

Μπορείτε να βελτιώσετε την εσωτερική σας φωνή γράφοντας ένα γράμμα στον εαυτό σας και χρησιμοποιώντας τον τόνο που θα χρησιμοποιούσατε αν γράφατε σε έναν συγγενή ή φίλο. Για παράδειγμα, αν κάποιος χάσει τη δουλειά σου, αρχίζει να κατηγορεί τον εαυτό του για αυτό. Αλλά αν ένας φίλος έχανε τη δουλειά του, θα ήταν πιο πιθανό να πει: «Δεν πειράζει. Έχεις πολλά να προσφέρεις και θα βρεις την κατάλληλη ευκαιρία». Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να μιλάμε στον εαυτό μας, που μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής.

 

Πηγή

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα