Πως ο ΕΦΚΑ θα επιστρέψει εισφορές σε εργαζόμενους σε τράπεζες-ΔΕΚΟ.

Spread the love

Ξεκινά, σταδιακά, η διαδικασία επιστροφής εισφορών σε χιλιάδες εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών από τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για εισφορές που ο Φορέας είχε λανθασμένα παρακρατήσει από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2020, βάσει και των δηλώσεων των εργοδοτών, παρ’ ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εφεξής, μείωση του ποσοστού, προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές που κατέβαλαν για τον κλάδο υγείας, με τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Hekka

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο σύλλογος προσωπικού της Alpha BankΑΛΦΑ -1,51% είχε δώσει εντολή να υποβληθεί μήνυση κατά του ΕΦΚΑ για παράνομες πράξεις και παραλείψεις, καθώς διεκδικούσε την επιστροφή εισφορών προς τα πρώην ταμεία ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.

Google news

Αντίστοιχες κινήσεις, με εξώδικα είχαν κινήσει σύλλογοι εργαζομένων και από άλλες τράπεζες καθώς και από πρώην Δημόσιους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας. Και αυτό, γιατί ενώ με το νόμο 4387/2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, ισχύει η εξίσωση των εισφορών για όλους τους μισθωτούς, ο ΕΦΚΑ παρακρατούσε λάθος τις εισφορές. Οι οποίες βέβαια δηλώνονταν λάθος από τις επιχειρήσεις – εργοδότες, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, καθώς ο ασφαλιστικός Φορέας δεν είχε δημιουργήσει την απαιτούμενη φόρμα.

Πλέον, με εγκύκλιό του, ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τους εργοδότες που ασφάλιζαν τους εργαζόμενούς τους στο πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ότι πρέπει να υποβάλουν, σε μαγνητικό μέσο, συμπληρωματικές (04) Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τις μισθολογικές περιόδους 01/2017 – 1/2020, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος και μηχανογραφική επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων για την αναδρομική ασφάλιση των εργαζομένων τους στους Κλάδους και τους αντίστοιχους Τομείς του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής «τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους δικαιούχους».

Η υποβολή των συμπληρωματικών ΑΠΔ θα πραγματοποιηθεί τμηματικά ως εξής:

2017 (μισθολογικοί περίοδοι 01/2017 – 12/2017) μέχρι την Τρίτη 01/11/2022,
2018 (μισθολογικοί περίοδοι 01/2018 – 12/2018) μέχρι την Τετάρτη 01/03/2023
2019 (μισθολογικοί περίοδοι 01/2019 – 12/2019) καθώς και ο Ιανουάριος 2020 (μισθολογική περίοδος 01/2020) μέχρι την Πέμπτη 01/06/2023.
Εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες καταβολής, θα επιβάλλονται πρόστιμα, όπως προβλέπεται από την ασφαλιστική νομοθεσία για εκπρόθεσμη υποβολή ΑΠΔ.

Προσοχή. Για διευκόλυνση των εργοδοτών και την αποφυγή επιβάρυνσης του φόρτου εργασίας στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η διαδικασία διαφοροποιείται, αφού οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει, εντός της προθεσμίας, να παραδώσουν τις ΑΠΔ, κατόπιν συνεννόησης, στη Δ/νση Εισφορών Μισθωτών ([email protected]) του e-Ε.Φ.Κ.Α. και όχι στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλισης – εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία αφορά περισσότερους από 25.000 εργαζομένους σε τράπεζες αλλά και πρώην ΔΕΚΟ, με την αρχική εκτίμηση για το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί, να είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η διαδικασία γίνεται σταδιακά, με την υποβολή των ΑΠΔ να διαρκεί έως και τον Ιούνιο του 2023.

 

Πηγή


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα