Αυξάνονται τα κρούσματα COVID στην Ευρώπη.

Spread the love

Νέα έξαρση της πανδημίας στην αρχή του καλοκαιριού, με το 6ο κύμα να «δίνει» χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, 4 και 5, έφεραν νέα ανησυχία, αλλά εκκλήσεις για επαγρύπνηση και πιθανή ανάγκη για νέα μέτρα.

Gshopper Many GEOs

Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέα άνοδο των κρουσμάτων.

Google news

Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η Γερμανία έχει την ίδια τύχη.

Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).

Τι συμβαίνει με τα κρούσματα στην Ελλάδα
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.537νέα κρούσματα, 1.921 επαναλοιμώξεις, ενώ μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν οι σχεδόν 8.000 νέες μολύνσεις. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε εξαιρετικά καθησυχαστικός και έκανε λόγο για «απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση». Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και πως το καλοκαίρι δεν περιμένουμε αύξηση στις νοσηλείες. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, όμως, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, ζήτησε να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ίσως και άλλα πιο ήπια μέτρα. Η ίδια, μιλώντας στο OPEN, εμφανίστηκε ανήσυχη με την εικόνα των κρουσμάτων και υποστηρίζει πως τα κρούσματα είναι πάνω από 20.000 αλλά δεν αποτυπώνονται λόγω της διενέργειας ελαχίστων τεστ. Είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι λίγα τα τεστ. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε ελλιπή πληροφόρηση για το τι γίνεται. Έχουμε και έλλειψη πληροφόρησης προς αυτούς που νοσούν. Θα έπρεπε να παίρνουμε και μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους … Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία. Έχουμε πρόβλημα».

Και υπογράμμισε:

«Έχουμε εξάπλωση, έχουμε πολλά κρούσματα. Και ενώ έχουμε όπλα για να αμυνθούμε σε αυτή την επίθεση του κορονοϊού, δεν τα χρησιμοποιούμε, με την άρση των μέτρων… Θα πρέπει οπωσδήποτε τα ανώδυνα μέτρα να ληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις στο αεροπλάνο και να μην φοράει μάσκα ούτε η αεροσυνοδός ούτε οι άνθρωποι, όταν έχουμε τόσο πολλά κρούσματα … Ήδη σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν πολλά προβλήματα οι μετακινήσεις. Ακυρώνονται πτήσεις επειδή νοσούν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Επισήμανε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα μέτρα ατομικής προστασίας. Να μη χρειάζεται να μας πει η τηλεόραση για παράδειγμα πού πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας. Όπου έχει κόσμο να τη φοράμε», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στο GRtimes.

Οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον
Η ανάκαμψη αυτή εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, εξηγεί στο AFP ο Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, λέκτορας επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Από την μία πλευρά υπάρχει μια «μείωση της ανοσίας», δηλαδή «η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό».

Από την άλλη βρίσκεται η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής.

«Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα -επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί- και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει», σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ.

«Η BA.5 και σε μικρότερο βαθμό η BA.4 εξαπλώνονται στην Ευρώπη», προσθέτει. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, και γι’αυτό παίρνει τα ηνία».

Τι περιμένουμε για τις νοσηλείες
Όσον αφορά τη σοβαρότητα της BA.5 «είναι πρόωρο να πούμε κάτι, ελλείψει σταθερά τεκμηριωμένων κλινικών δεδομένων», δηλώνει ο Σβαρτς.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου ότι, βάσει ακόμη περιορισμένων δεδομένων, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι BA.4 και BA.5 συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα της λοίμωξης σε σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν BA.1 και BA.2».

Ωστόσο, όπως και με τα προηγούμενα κύματα, μια συνολική αύξηση των περιπτώσεων της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων, προειδοποίησε το ECDC.

Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός χαίρει ισχυρής ανοσοποίησης χάρη στα εμβόλια και στις προηγούμενες λοιμώξεις. Αυτό του προσφέρει εκ των προτέρων μια πιο ισχυρή προστασία κατά του κινδύνου να εμφανίσει σοβαρή μορφή της νόσου παρά κατά του κινδύνου να προσβληθεί ξανά, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει την έκταση της αύξησης των νοσηλειών.

Στη Γαλλία, η «μετριοπαθής επιδημιολογική αύξηση» των τελευταίων εβδομάδων (ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες) «συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση των νοσηλειών» και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «μια μετατοπισμένη χρονικά αύξηση» των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους, επισήμανε χθες, Τρίτη, ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εμβολιαστικής Στρατηγικής.

«Δεν θα συμβεί τίποτα το δραματικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων», καθησύχασε από την πλευρά του ο Γερμανός επιδημιολόγος Κλάους Στερ.

Νέα μέτρα για το καλοκαίρι;
Το ECDC έδωσε «σήμα» επαγρύπνησης στις ευρωπαϊκές χώρες για να διατηρήσουν το testing και τα συστήματα παρακολούθησης.

«Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων», σημείωσε.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα. Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου. «Θέλω να συνεχίσω να συνιστώ να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19», κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος διεγνώσθη αυτήν την περίοδο θετικός.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι υποστήριξε από την πλευρά του την ταχεία υιοθέτηση μιας «εργαλειοθήκης» με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου «το ταχύτερο δυνατό» στο πλαίσιο μιας «μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης». Το ένα τέταρτο αυτών που προβλεπόταν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα «σαφώς ανεπαρκές» ποσοστό, υπογράμμισε η κυβέρνηση.

 

Πηγή


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα