Πώς είναι η 16χρονη που πάσχει από σύφιλη;

NOSOKOMEIO DIADROMOS 5 1024x683 1024x683 1
Spread the love

Κατά κύριο λόγο μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή ενώ σχεδόν απίθανη είναι η μετάδοση μέσω αντικειμένων.
Στο νοσοκομείο του Ρίου συνεχίζει να νοσηλεύεται η 16χρονη που μεταφέρθηκε εκεί από δομή, όταν αιματολογικές εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι πάσχει από σύφιλη.

Dresslily WW

Η διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής, Σοφία Γεωργίου, «μπήκε σε μονόκλινο δωμάτιο ενώ αυτή τη στιγμή, αφού δεν εμφανίζει βλάβες λόγω της νόσου, δεν μπορεί να την μεταδόσει η παρά μόνο με μετάγγιση αίματος».

Google news

Δεν είναι ξεχασμένη νόσος, συχνά τα περιστατικά
Παράλληλα, όπως αναφέρει, η σύφιλη δεν είναι μία ξεχασμένη νόσος ενώ στο νοσοκομείο του Ρίου τα περιστατικά είναι συχνά.

Όπως εξηγεί, «τα περιστατικά σύφιλης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις και σε νέα παιδάκια ακόμα. Το συγκεκριμένο παιδί, η 16χρονη, δεν έχει βλάβες ενώ την ασθένεια έδειξαν οι εξετάσεις αίματος. Δεν γνωρίζουμε αν είχε βλάβες στο παρελθόν όμως αυτή τη στιγμή, μετά τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει. Θα πάρει την κατάλληλη αγωγή και δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Ιάσιμη ασθένεια
Η σύφιλη, εξηγεί η γιατρός «δεν είναι μία ξεχασμένη ασθένεια και είναι ιάσιμη. Τα τελευταία 20 χρόνια στη δερματολογική κλινική του Ρίου έχουμε περίπου 2 περιστατικά την εβδομάδα και σε άτομα που έχουν ετεροφυλικές σχέσεις και ομοφυλοφιλικές. Η νόσος μεταδίδεται και από τη μητέρα στο έμβρυο. Κατά κύριο λόγο μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή ενώ σχεδόν απίθανη είναι η μετάδοση μέσω αντικειμένων.

Η ασθένεια «χτυπάει» κατά βάση νεαρούς ενήλικες αλλά έχει τύχει και σε ηλικιωμένους. Η ασθένεια εκδηλώνεται διαφορετικά στο κάθε στάδιό της ενώ οι περισσότεροι δεν φτάνουν στο τρίτο στάδιο καθώς αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα πολύ νωρίς. Παλιότερα οι ασθενείς με σύφιλη ακρωτηριάζονταν ενώ τώρα με την πενικιλίνη η νόσος σταματά στη πρώτο στάδιο.

Οι ασθενείς θεραπεύονται με ενέσιμη θεραπεία όμως χρειάζεται να παρακολουθούνται με εξετάσεις αίματος για να ξέρουμε ότι δεν υπήρξε αποτυχία της θεραπείας ή νέα μόλυνση».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα