Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα;

pateras
Spread the love

Μπορεί η γιορτή της μητέρας να είναι δημοφιλέστερη, η γιορτή του πατέρα όμως είναι εξίσου σημαντική, δεδομένου ότι πολλές φορές τα δικαιώματα των πατεράδων έχουν καταπατηθεί και οι ανάγκες τους έχουν αγνοηθεί. Έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Goboo [CPS] Many GEOs

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2022
Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.

Google news

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Δηλαδή κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μίας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επομένως, το 2022 η γιορτή του πατέρα πέφτει την Κυριακή στις 19 Ιουνίου.

Τι γιορτάζουμε την ημέρα του πατέρα;
Είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας. Δεν αφορά, όμως, μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα