Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής έπεφταν συνεχώς. ● «Προχειρότητα, άγνοια δημόσιας διοίκησης και αδιαφορία», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.
Ενα ακόμα επιτελικό… μπάχαλο προκαλεί η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της γύρω από την οργάνωση των Κτηματολογικών Γραφείων. Διαπληκτισμοί και ουρές κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες, καθώς επικράτησε αλαλούμ για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών την ώρα που τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής έπεφταν συνεχώς.
Οπως έγραφε και πριν από λίγο καιρό η «Εφ.Συν.» («Κτηματολόγιο υπό διάλυση», 15/3/2022), μια δημόσια υπηρεσία που στοίχισε 1,2 δισ. ευρώ και είναι από τις πιο «πλούσιες», καθώς αποκομίζει έσοδα που διαμορφώνουν ήδη αποθεματικό 600 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε περιδίνηση, με χιλιάδες πολίτες αλλά και επαγγελματίες συναλλασσόμενους (δικηγόρους-συμβολαιογράφους) να ταλαιπωρούνται φτάνοντας σε διαπληκτισμούς με τους υπαλλήλους.
Πριν από ενάμιση χρόνο εξαγγέλθηκε η μεταφορά του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με εξαγγελίες ότι όλα θα γίνονται «με το πάτημα ενός κουμπιού» και η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2021. Τα όσα ακολούθησαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να το αντιμετωπίσει επιφανειακά, σαν ένα ακόμη ψηφιακό έργο, καθώς η στελέχωση των γραφείων εγκαταλείφθηκε, χιλιάδες πράξεις εκκρεμούν ως προς τον νομικό τους έλεγχο και οι ουρές μεγαλώνουν.
Εκτός όμως από τους εργαζομένους του φορέα που διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για την απαξίωση που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση και την εργασία κάτω από τραγικές συνθήκες, οι χειρισμοί προκάλεσαν ένταση και στις τάξεις των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων που αναγκάζονται να στήνονται από τα χαράματα για να κλείσουν τις υποθέσεις τους. Ταυτόχρονα, η ενσωμάτωση των Υποθηκοφυλακείων στα Κτηματολογικά Γραφεία πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, εφόσον γίνεται χωρίς την κατάλληλη στελέχωση.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση:
■ Αποφασίζει τον Απρίλιο να κάνει υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων από την 1η Μαΐου για τους δικηγόρους και από τις 30 Μαΐου για τους συμβολαιογράφους.
■ Ξεσπούν αντιδράσεις καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα πέφτουν συνεχώς και κάποιοι επαγγελματίες δεν διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή.
■ Με νεότερη απόφαση, στις 26 Μαΐου, ανακοινώνεται ότι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναβάλλεται για 5 μήνες έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.
■ Ομως το ΦΕΚ της τελευταίας απόφασης δημοσιεύεται στις 30/5, στην εσωτερική ενημέρωση των υπηρεσιών επικρατεί σύγχυση και εκατοντάδες δικηγόροι που προσέρχονται να καταθέσουν τα έγγραφα βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.
Οι ανακοινώσεις
Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν χθες και προχθές από το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ). Στις 30/5 τονίζεται ότι εκδόθηκε μεν ανακοίνωση από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, όμως «δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και δίνονται οδηγίες από τη διοίκηση για ισχύ από την 1η Ιουνίου! Χθες, 31/5, το ΣΕΚΤ επανήλθε τονίζοντας ότι τα συστήματα και τα δίκτυα πέφτουν συνεχώς. «Καλές οι ηλεκτρονικές εφαρμογές», λένε, «πλην όμως πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν πιλοτικά ώστε να δούμε κατά πόσο λειτουργούν σωστά και μετά να γίνουν κομμάτι της λειτουργίας του φορέα».
Τέλος, καταγγέλλουν «προχειρότητα στον σχεδιασμό του φορέα, υποστελέχωση, άγνοια δημόσιας διοίκησης και αδιαφορία», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα είναι συνεργάτες του Ελληνικού Κτηματολογίου και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευπρέπεια από τις διοικήσεις του φορέα και του υπουργείου».