Φόβος για το πιτόγυρο, μπορεί να φτάσει τα 4€!

souvlaki 1
Spread the love

Η τιμή στο τυλιχτό σουβλάκι έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 3,20 ευρώ, ενώ στα νησιά πωλείται ακόμη και πάνω από 3,5 ευρώ με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί αισθητά οι παραγγελίες μέσω delivery.

Geekbuying WW

«Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί», λέει ο Νίκος Αγγελουσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής.

Google news

Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε αυξηθεί κατά 10 – 15% σε σχέση με την τιμή του το περασμένο φθινόπωρο και πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κυμαίνεται κοντά στα 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.

Αντίστοιχα με το «τυλιχτό» έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 – 0,50 λεπτά.

Μειώθηκαν οι παραγγελίες

Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες και πιο αραιές, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή στιγμή αγγίζει έως και το 15%, ενώ μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.

Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.

Ανησυχία για νέες αυξήσεις

«Περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά για να μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τους καταλόγους μας χωρίς αλλαγές. Το θετικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε νέες αυξήσεις», σημειώνει ο κ. Αγγελουσούλης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, η ανησυχία ότι θα έρθουν και νέες ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι έντονη, ενώ βάσιμοι φαίνονται οι φόβοι των καταναλωτών ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν να πληρώνουν το «τυλιχτό» σουβλάκι 4 ευρώ.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα