Τι γίνεται με τα καλά βακτήρια στο έντερο σου όταν πίνεις καφέ;

kafes 2
Spread the love

Ο «δεύτερος εγκέφαλος», μια έννοια που κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των ειδικών, είναι η εξέταση της δραστηριότητας των εντερικών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα που ονομάζεται μικροβίωμα.

Atlas VPN

Μόνο τώρα η επιστημονική και ιατρική κοινότητα αρχίζει να κατανοεί πώς η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο επηρεάζει πτυχές της συνολικής υγείας, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει τη σύνδεση μεταξύ των καλών βακτηρίων και της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Google news

Αυτό, εξήγησαν, οδηγεί σε καλύτερη υγεία της καρδιάς, χαμηλότερη χοληστερόλη, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμα καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης.

Παίρνετε προβιοτικά;
Παγκοσμίως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν προβιοτικά τακτικά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας των καλών βακτηρίων στο έντερό τους. Ο ρόλος των προβιοτικών είναι να διαφυλάσσουν την χλωρίδα του εντέρου και να διατηρούν την ισορροπία μεταξύ «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα.

Ωστόσο, όπως κάθε φάρμακο και συμπλήρωμα, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να «συγκρουστούν» με άλλες ουσίες με τρόπο που θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα και την απορρόφησή τους.

Τα οφέλη του καφέ
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι η αντίδραση των βακτηρίων του εντέρου στον καφέ. Η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι περίπλοκη. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ο καφές μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη βακτηριακή ισορροπία.

Έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μπορεί να είναι πολύ ευεργετικός για την υγεία εάν δεν το παρακάνετε και δεν υπερβαίνετε τα πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Στο πλαίσιο των βακτηρίων του εντέρου, η κατανάλωση καφέ, ειδικά μαύρου (χωρίς γάλα, κρέμα και ζάχαρη), μπορεί να είναι πολύ ευεργετική.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν υψηλότερο ποσοστό καλών βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο ή δεν έπιναν καθόλου καφέ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο λόγος γι’ αυτό είναι το χλωρογενικό οξύ που βρίσκεται στον καφέ. Το συγκεκριμένο οξύ προλαμβάνει την αύξηση του βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Αλλά αν σας αρέσει η ζάχαρη στον καφέ σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι βλάπτει την υγεία σας και μπορεί να ακυρώσει την ευεργετική επίδραση του καφέ στα εντερικά βακτήρια και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

ellinikos-kafes.jpg

Τι συμβαίνει με τα προβιοτικά και τον καφέ
Εάν παίρνετε προβιοτικά – θα πρέπει να περιμένετε πριν πιείτε καφέ. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί μια προβληματική αλληλεπίδραση με προβιοτικά συμπληρώματα, σε αντίθεση με άλλα συμπληρώματα των οποίων η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την απορρόφησή τους όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και μερικές από τις βιταμίνες Β.

Αλλά, εάν παίρνετε προβιοτικά συμπληρώματα, ο καφές μπορεί να τα «σκοτώσει» εάν τον απολαμβάνετε ακριβώς πριν ή αμέσως μετά τη λήψη τους.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη θερμότητα, οπότε το ίδιο ισχύει και για τους λάτρεις του τσαγιού.

Τα βακτήρια σε αυτά τα συμπληρώματα θεωρούνται πολύ ευαίσθητα και οποιοσδήποτε παράγοντας που αυξάνει τη θερμοκρασία ή την οξύτητα στο στομάχι μπορεί να τα εξαλείψει πριν φτάσουν με ασφάλεια στο έντερο. Έτσι ιδανικά, πάρτε το συμπλήρωμα μόλις σηκωθείτε ή λίγο πριν κοιμηθείτε με άδειο στομάχι.

1643647426637-501035989-PROVIOTIKA.jpg

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε συμπληρώματα;
Εάν θέλετε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη απορρόφηση των βακτηρίων στο έντερο, θα πρέπει να περιμένετε να καταναλώσετε πρωινά ζεστά ροφήματα για τουλάχιστον μία ή δύο ώρες μετά τη λήψη συμπληρωμάτων.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, συνιστάται να αποφύγετε:

Πολύ ζεστά τρόφιμα, τα οποία μπορούν επίσης να βλάψουν τα ευαίσθητα βακτήρια
Λευκή ζάχαρη
Κορεσμένα λιπαρά
Κόκκινο κρέας
Ανθρακούχα ποτά, ή οτιδήποτε άλλο που συνήθως προκαλεί καούρα
Να σημειωθεί πως τα προβιοτικά συμπληρώματα δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση της βακτηριακής ισορροπίας στο πεπτικό σύστημα.

1643647454751-123077864-giaourti.jpg

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα