4 χρόνια φυλάκισης στην Βίκυ Σταμάτη και Νικόλαο Ζήγρα.

stamati zigras
Spread the love

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την ποινή που επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στη χήρα του Άκη Τσοχατζόπουλου και στον ξαδερφό του – Στο Δημόσιο θα πρέπει να αποδοθεί η εγγύηση 20.000 ευρώ που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον εκλιπόντα πρώην υπουργό
Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως επέβαλε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (δεύτερος βαθμός) στη Βίκυ Σταμάτη, χήρα του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά και στον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα για την υπόθεση του «χρυσού ασφαλιστηρίου συμβολαίου» της Ελβετίας, ύψους 500.000 ελβετικών φράγκων (481.000 ευρώ).

Gshopper Many GEOs

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση το πρωτοβάθμιο δικαστήριο – Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων- είχε καταδικάσει τον Οκτώβριο του 2020 τη Βίκυ Σταμάτη και τον Νικόλαο Ζήγρα σε ποινή κάθειρξης έξι ετών. Επίσης, είχε επιβάλλει στον καθένα και χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ αλλά και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι ίδιες ποινές είχαν επιβληθεί και στον εκλιπόντα πρώην υπουργό. Ωστόσο, και στους τρεις, το δικαστήριο είχε χορηγήσει αναστολή στην έκτιση των ποινών τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Google news

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δικαιοσύνης, η υπόθεση αφορά σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ελβετικής εταιρείας Zurich Lebensversicherungs Gesellschaft AG. Το συμβόλαιο είχε συνάψει το Δεκέμβριο του 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων στην εταιρεία με επιταγή της τράπεζας Credit Lyonnais Suisse S.A. Μέσω του συμβολαίου αυτού, ο Νίκος Ζήγρας εισέπραξε ετήσια σύνταξη 33.147,60 ελβετικών φράγκων και η Βίκυ Σταμάτη 30,167,60 ελβετικά φράγκα, επίσης κάθε έτος. Επιπλέον, ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου φέρεται να έλαβε κατόπιν συμφωνίας με την εταιρία και μετά τη λύση του συμβολαίου το υπόλοιπο της αξίας του που υπολογίζεται σε 359.060.40 ελβετικά φράγκα. Συνολικά και στους τρεις αποδίδεται ότι εισέπραξαν από κοινού 773.989,20 ελβετικά φράγκα τα οποία «ξέπλυναν» μέσω της εν λόγω ασφαλιστικής σύμβασης, ενώ το ποσό αυτό προέρχεται από δωροδοκία του εκλιπόντος πρώην υπουργού.

Σήμερα, στο δικαστήριο η υπεράσπιση του Νίκου Ζήγρα υποστήριξε ότι για τον εντολέα της υπάρχει «δεδικασμένο» από τις ελβετικές εισαγγελικές αρχές, οι οποίες έχουν παύσει τη δίωξη σε βάρος του για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, ζήτησε την απόρριψη του σχετικού αιτήματος της υπεράσπισης και εν τέλει το δικαστήριο με απόφασή του το απέρριψε. Από τους συνηγόρους, τέλος, της Βίκυς Σταμάτη υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, πως η εντολέας τους δεν έχει καμία συμμετοχή στην κατάρτιση του επίμαχου συμβολαίου, δεδομένου ότι παντρεύτηκε με τον εκλιπόντα πρώην υπουργό το 2004.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, η εγγυοδοσία ύψους 20.000 που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον εκλιπόντα πρώην υπουργό.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα