Αλλάζουν όλα όσα ξέρατε στις ειδικότητες του Δημόσιου.

dhmosio eidikotites AP22118758981876
Spread the love

Καταργούνται με Προεδρικό Διάταγμα παρωχημένες ειδικότητες στο Δημόσιο τομέα, όπως συνοδών Ανελκυστήρα, δακτυλογράφων κ.α και στη θέση τους δημιουργούνται νέες που επαναπροσδιορίζουν προσόντα διορισμού, ανά κλάδο ή ειδικότητα.

ChicMe WW

Το Προεδρικό Διάταγμα που καθιερώνει ένα ενιαίο και απλουστευμένο προσοντολόγιο και κλαδολόγιο παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25 Μαϊου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Google news

Συγκεκριμένα με το Προεδρικό Διάταγμα πραγματοποιείται δραστική μείωση υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων, καταργούνται παρωχημένοι κλάδοι και στη θέση τους δημιουργούνται νέοι που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Όπως αναφέρθηκε, το υφιστάμενο προσοντολόγιο (ΠΔ 50/2001) καθορίζει με γενικό τρόπο τα προσόντα διορισμού στους φορείς του δημόσιου τομέα και τους επιτρέπει να συστήνουν κλάδους κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και να ορίζουν αυτοί, σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλεπόμενα προσόντα διορισμού.

Ποιες ειδικότητες καταργούνται
Ενδεικτικό αυτής της πρακτικής είναι το γεγονός ότι ενώ το υπάρχον ΠΔ προβλέπει 17 κλάδους, σήμερα υπάρχουν άνω των 2.700 διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων, πολλοί εκ των οποίων αφορούν στο ίδιο αντικείμενο εργασίας και όπως είπε ο κ. Βορίδης αρκετοί από αυτούς «υπέκρυπταν φωτογραφικές προκηρύξεις».

Ενδεικτικά παραδείγματα:

α) ΠΕ: Διοικητικού-Οικονομικού, Οικονομικού-Διοικητικού, Διοικητικού και/η΄ Οικονομικού, Διοικητικής – Οικονομικής Στήριξης Και Διοικητικό-Οικονομικών Υπηρεσιών που μαζί με άλλους 25 κλάδους ομαδοποιούνται σε έναν (ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού).

β): ΔΕ: Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Λογιστικού Ειδικότητας Διοικητικού, Ταμία Λογιστή, Λογιστών Ταμείων, Λογιστικής, Λογιστικού, Λογιστικού – Διοικητικού, Λογιστών, που μαζί με άλλους 82 κλάδους συγχωνεύονται στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.

Στη θέση τους δημιουργούνται 544 νέοι κλάδοι και ειδικότητες με τη μείωση να αγγίζει το 80%. Στην εκπαιδευτική βαθμίδα ΠΕ 191 νέοι κλάδοι – ειδικότητες αντικαθιστούν 619 (μείωση 69,1%), στην ΤΕ οι σημερινοί 501 ομαδοποιούνται σε 83 (μείωση 83%), στην ΔΕ από 1212 γίνονται 178 (μείωση 85,3%) και στην ΥΕ δημιουργούνται 33 κλάδοι – ειδικότητες από 359 που υφίστανται σήμερα (μείωση 66%).

Παράλληλα, καταργούνται κλάδοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης (ορισμένες είναι ξεχασμένες και μας τις θυμίζουν ταινίες του παλιού κινηματογράφου), όπως είναι:

ΔΕ Δακτυλογράφων,
ΥΕ Συντηρητών Πειραματόζωων,
ΥΕ Παρασκευαστών Παιδικών Τρύφων,
ΥΕ Συνοδών Ανελκυστήρα,
ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Αφοδευτηρίων,
ΠΕ Οικιακής Οικονομίας,
ΔΕ Ανδρών Νοσοκόμων,
ΔΕ Ξενόγλωσσων Γραμματέων,
ΔΕ Χείριστων Τηλεφωνικού Κέντρου και ΔΕ Τεχνιτών Οργάνων Παιδικών Χαρών.
Οι νέες ειδικότητες στο Δημόσιο
Σύμφωνα με την παρουσίαση, δημιουργούνται νέοι κλάδοι – ειδικότητες, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες εξελίξεις, όπως:

ΠΕ Βιοϊατρικών Επιστημών,
ΠΕ Διοίκησης Τουρισμού,
ΠΕ Σωφρονιστικής Διοίκησης,
ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,
ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Τεχνικού Ασφαλείας ,ΤΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κλπ.
Με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο ορίζονται πλέον ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα, κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά, διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας του μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού τους και καθορίζεται η διαδικασία αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων των φορέων με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του νέου ΠΔ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργεί τη δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού και στο εξής την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες την έχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νέο ΠΔ αναμένεται να κατατεθεί στο ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα. Οι φορείς έχουν προθεσμία δύο μηνών να εναρμονίσουν τους οργανισμούς και τους εσωτερικούς κανονισμούς και να αναπροσαρμόσουν τα ψηφιακά οργανογράμματά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας ούτε στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα