Η ελληνική απάντηση στο Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Glypta Parthenona Bretaniko Mouseio
Spread the love

Με τη νέα δήλωσή του το Βρετανικό Μουσείο διαψεύδει την UNESCO και έρχεται σε σύγκρουση με το Υπουργείο Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου
Με μία σύντομη αλλά γεμάτη σημαντικά μηνύματα ανακοίνωση απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη νέα δήλωση του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τις προγραμματισμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Lightinthebox WW

«Δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα» δηλώνει σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» διαψεύδοντας επί της ουσίας τόσο τα πρακτικά της UNESCO όσο και τα Υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών.

Google news

Να θυμίσουμε πριν από πέντε ημέρες η UNESCO, στο πλαίσιο της 23η συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της, είχε καλωσορίσει την πρόθεση των υπουργών Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας να συναντηθούν σύντομα μετά από αίτημα του πρώτου το οποίο έγινε αποδεκτό.

«Η αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Βρετανικών Αρχών, όπως και η Σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ της 20/5/2022 αποδεικνύουν ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης» αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείο Πολιτισμού.

Πάντως η νέα αυτή αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις ανησυχίες της UNESCO για το γεγονός ότι δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας για το σημαντικό αυτό ζήτημα το οποίο αποτελεί εκκρεμότητα από 1984. Και κατά το παρελθόν, εξάλλου, το Βρετανικό Μουσείο είχε απαντήσει με ξεχωριστή επιστολή στο αίτημα του παγκόσμιου οργανισμού για διαμεσολάβηση στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν, για μία ακόμη φορά, πως το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο έχει, βάση νόμου, το δικαίωμα να παίρνει τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα εκθέματά του, ακολουθεί μεμονωμένη και αυτόνομη πορεία επί του θέματος φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να εκθέτει δημοσίως με τις δηλώσεις του την επίσημη πολιτεία στην οποία ανήκει.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα