Άλμα εσόδων έως και 15% λόγω πτώσης της κατανάλωσης καυσίμων.

venzini 2048x1406 1
Spread the love

«Μπήκε μέσα» το κράτος τον Απρίλιο από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα – Άλμα εσόδων 15%, όμως, από ΦΠΑ λόγω ακρίβειας
Εκμηδενίζονται τα κρατικά «υπερέσοδα» από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέο πακέτο για επιδότηση της τιμής των καυσίμων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον Απρίλιο άνοιξε μια «τρύπα» 10 εκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις φόρων από τα καύσιμα, λόγω της «βουτιάς» στην κατανάλωση.

Gshopper Many GEOs

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, προκύπτει «υπερείσπραξη» ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται ευθέως με τις ασύλληπτες αυξήσεις των τιμών: στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν εισπράξεις 633 εκατ. ευρώ αλλά στα κρατικά ταμεία μπήκαν 746 εκατ. ευρώ συνολικά στο α΄4μηνο.

Google news

Την ίδια στιγμή όμως άνοιξε «τρύπα» 108 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, που συνδέεται ευθέως με την μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων (καθώς επιβάλλεται ως σταθερό ποσό πάνω στον όγκο των ποσοτήτων που πωλούνται): αντί για 1,376 δις. ευρώ, εισπράχθησαν τελικά 1,268 δισ. ευρώ. Δηλαδή καταγράφεται υστέρηση 22,5% των ποσοτήτων που πωλήθηκαν, έναντι των αναμενομένων.

Άμεσα προκύπτει έτσι ότι από φόρους στα καύσιμα, το Δημόσιο «κέρδισε» 5 εκατ. παραπάνω από όσα προϋπολόγιζε. Στην πραγματικότητα όμως, ως τον Μάρτιο «κέρδιζε» 15 εκατ. ευρώ και άρα τον μήνα Απρίλιο «μπήκε μέσα» κατά 10 εκατομμύρια. Και αν το ίδιο επαναληφθεί και τον τρέχοντα μήνα, τότε θα εξελιχθεί σε πληγή για τον προϋπολογισμό.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα