Πώς και πότε θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι;

dimosioi ypalliloi
Spread the love

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από το νέο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να θεσπιστεί ένα νέο, λειτουργικό και διαφανές πλαίσιο στοχοθεσίας και αξιολόγησης της απόδοσης στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο – το οποίο θα παραμείνει αναρτημένο για διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου – στην περίπτωση που ο υπάλληλος λάβει τέσσερις δυσμενείς αξιολογήσεις, τότε δύναται να ενεργοποιηθεί η κατάργηση της σύμβασης εργασίας του.

Gshopper Many GEOs

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα», γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μεταρρύθμιση. Βάσει του νομοσχεδίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται στις εξής δεξιότητες:

Google news

ομαδικότητα,

ηγετικότητα,

επαγγελματισμό και ακεραιότητα,

προσανατολισμό στο αποτέλεσμα,

οργάνωση και προγραμματισμό,

προσανατολισμό στον πολίτη,

προσαρμοστικότητα,

διαχείριση γνώσης καθώς και

επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.

Η αξιολόγηση – που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 – αφορά συνολικά 200.000 δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις κατηγορίες που υπόκεινται σε αξιολόγηση. Η αξιολόγηση των δεξιοτήτων θα γίνει με τον κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα