Αργοπορεί η ένταξη της Νορβηγίας και Σουηδίας στο NATO.

erdogan165 ap
Spread the love

Στην συνάντηση των πρεσβευτών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ – Φρενάρει την προοπτική γρήγορης ένταξης – Η αποκάλυψη των Financial Times – Oι 10 όροι του Ερντογάν για να άρει το τουρκικό βέτο
Η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φρενάροντας μία προκαταρκτική συμφωνία «μέσα σε μία – δύο εβδομάδες», όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Cubot WW

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Google news

Ωστόσο, η Άγκυρα μπλοκάρισε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Η κίνηση της Άγκυρας αναμένεται να οδηγήσει σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς ήδη διέρρευσε από την τουρκική πλευρά ένας «δεκάλογος» όρων για την άρση του βέτο.

Όπως είναι γτνωστό, για να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο χωρών για ένταξη πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, το ΝΑΤΟ πρέπει να εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει. Στις ερωτήσεις για την εξέλιξη αυτή, οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας αρκούνταν να επαναλάβουν τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον για την ασφάλεια όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα