Έφυγαν οι ψήφοι των κριτικών επιτροπών για χειραγώγηση.

eurovision 2022 scoreboard
Spread the love

Σκάνδαλο χειραγώγησης της ψηφοφορίας στη φετινή Eurovision ανακοίνωσε επισήμως η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Cubot WW

Οι βαθμοί από τις 40 κριτικές επιτροπές μόλις είχαν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, όταν η EBU δημοσίευσε μια μάλλον ασυνήθιστη ανακοίνωση: Έξι από τις ψήφους θεωρήθηκαν ύποπτες, και αντικαταστάθηκαν από ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, που υπολογίστηκε με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας.

Google news

Η ανακοίνωση της EBU

«Στο πλαίσιο της ανάλυσης της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Β’ Ημιτελικό όσο και για το Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αρχεία αποτελεσμάτων άλλων χωρών με παρόμοια ψηφοφορία).

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Σύμφωνα με το eurovisionworld έξι χώρες στις οποίες αφαιρέθηκαν οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής είναι: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία και Σαν Μαρίνο.

Η Βικτώρια Χαλκίτη, πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής, υπογράμμισε στην ΕΡΤ πως η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρή.
«Ο καθένας είναι μόνος του. Έχει συμβολαιογράφο, έχει άνθρωπο και από την ΕΒU και μας ελέγχει ότι ούτε συζητάμε, ούτε σχολιάζουμε. Μπροστά μας έχουμε κάποιο άτομο που μας επιτηρεί. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά, για παράδειγμα “α, αυτό είναι τέλειο!”» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα