Σουηδία: Κατέθεσε και επίσημα το αίτημα να γίνει το 31ο μέλος στο NATO!

sweden nato
Spread the love

Με μεγάλη πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για ένταξη της χώρας στο NATO.

Atlas VPN

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκανταλένα Άντερσον, ανέφερε σχετικά πως «θα ενημερώσουμε το NATO πως θέλουμε να γίνουμε μέλος της Συμμαχίας».

Google news

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση αυτή θα βρει σύμφωνο τον σουηδικό λαό.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η απόφαση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς από τα 8 κόμματα του κοινοβουλίου μόλις 2 τάχθηκαν κατά του αιτήματος ένταξης στο NATO.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή και η Φινλανδία ξεκίνησε να συζητά το επίσημο αίτημα για ένταξη στο NATO, εν μέσω των ανησυχιών στις δύο σκανδιναβικές χώρας για την επιθετικότητα της Ρωσίας και καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης με «φόντο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο χώρες, η κοινή γνώμη τασσόταν σθεναρά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η στήριξη για τη συμμετοχή στον Οργανισμό αναδύθηκε γρήγορα μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόθεση της σουηδικήξς κυβέρνησης είναι να αιτηθεί για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Ιστορική ημέρα για τη Σουηδία», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών Ann Linde στο Twitter. «Με την ευρεία στήριξη των πολιτικών κομμάτων της βουλής, το αποτέλεσμα είναι πως η Σουηδία θα είναι πιο ισχυρή στο πλευρό των συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με την ψήφο της Σουηδίας, το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Γάλλου προέδρου στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.

Οι απειλές Πούτιν σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη

Ηχηρή προειδοποίηση κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας με αφορμή την απόφαση των δύο χωρών για ένταξη στο NATO, έστειλε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στη Μόσχα σε συνέδριο του οργανισμού ασφαλείας CSTO, ο Πούτιν υπογράμμισε πως «η επέκταση του NATO είναι σίγουρα πρόβλημα.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να απαντήσει στην επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του NATO στις σκανδιναβικές χώρες».

«Η αντίδραση μας θα καθοριστεί από τις απειλές που δημιουργούνται εις βάρος μας.

Προβλήματα δημιουργούνται χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, αλλά εμείς θα δράσουμε ανάλογα» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα