Το σχέδιο της ΕΕ σε περίπτωση blackout.

kentro athinas lockdown.jpeg
Spread the love

Ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ φέρνει το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν που έχει στόχο να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια νοικοκυριών και κομβικών δημόσιων υπηρεσιών.

Tomtop WW

Το έκτακτο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις 18 Μαΐου με στόχο την αντιμετώπιση μιας πιθανής απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μείωση στη χρήση των ΙΧ, τηλεργασία με σκοπό τον περιορισμό των μετακινήσεων, ακόμα και περιορισμούς στα ταξίδια.

Google news

Η Κομισιόν προσπαθεί να «θωρακίσει» την ενεργειακή της επάρκεια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο φόβος για ένα ολικό μπλακάουτ στην τροφοδοσία πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για πιθανό ενεργειακό μπλακάουτ
Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και «Τα Νέα», που δημοσιεύουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ σε περίπτωση ενεργειακού μπλακάουτ, αυτό βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει τεθεί σε ασφάλεια από το 2017 και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επεκταθεί, εκτός από το φυσικό αέριο, και στο πετρέλαιο.

Με οδηγό τα πρώτα lockdown της πανδημίας
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειωθεί η κατανάλωση, τόσο από τους πολίτες όσο και από τα κράτη, προκειμένου να διασφαλιστεί πρωτίστως η ενεργειακή επάρκεια για νοικοκυριά και ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως και επίσης για κομβικού κλάδους της παραγωγής. Υπενθυμίζεται πως με βάση αυτά είχαν παρθεί και οι αποφάσεις για τα πρώτα lockdown του 2020 λόγω της πανδημίας. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή αξιοποιούνται τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

Η εξοικονόμηση με την τηλεργασία και τον περιορισμό κυκλοφορίας των ΙΧ
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων μπορεί να μειώσει την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου.

Συγκεκριμένα:

Με τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα αναμένεται να γίνει εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μία ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους (carpooling) και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χλμ./ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις ισοδυναμεί με 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.
Περιορισμός αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους
Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.
Το έκτακτο σχέδιο θα περιλαμβάνει και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας έως διαμοιρασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των 27. Οι περιορισμοί που θα προτείνονται, ουσιαστικά θα είναι μέτρα «ατομικής ευθύνης».

Εντωμεταξύ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί από την ΕΕ και η απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο η κατάσταση περιπλέκεται καθώς διαφωνούν Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Βουλγαρία, ενώ η Αυστρία παραμένει επιφυλακτική.

Οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στα Νέα, οι Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλης επειδή θα έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αναδιανομής με ευθύνη της Κομισιόν. Αρχικά, προβλέπεται να λειτουργεί σε εθελοντική βάση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να είναι υποχρεωτικός και να υπάρχουν και οι ανάλογες ρήτρες.

Τι κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ηδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο την τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε οι πολίτες να τραβήξουν χειρόφρενο στα ΙΧ τους και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφοράς. Στην Ιταλία εφαρμόζεται η «Επιχείρηση Θερμοστάτης». Σύμφωνα λοιπόν με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί για τα δημόσια κτίρια, δίνοντας ανάλογες συστάσεις και για τα ιδιωτικά, τον χειμώνα η θερμοκρασία δεν μπορεί να ρυθμίζεται πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου, με μέγιστη απόκλιση δύο βαθμών. Όσο για το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί οι θερμοστάτες να πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς, με ανάλογη απόκλιση.

Σε ένα ανάλογο πλαίσιο κινούνται και η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Πορτογαλία. Το Παρίσι, μάλιστα, τον Μάρτιο, είχε ζητήσει από τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια κατεβάζοντας τους θερμοστάτες στα σπίτια κατά έναν βαθμό… «Αυτό ισοδυναμεί με 12-15 λιγότερα τάνκερ μεθανίου στα γαλλικά λιμάνια», είχε δηλώσει τότε η CEO του ενεργειακού ομίλου της Engie.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα