Συζητήσεις γίνονται για το πρόστιμο των 100€ των ανεμβολίαστων.

symvoulio epikrateias ste 1920x1280 1
Spread the love

Εκ νέου συζητήθηκε στην Ολεμέλεια του ΣτΕ το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλεπόταν για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, καθώς το Δημόσιο απέστειλε τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστική απόφασή του.

ZTE Many GEOs

Κατά την απόφασης που επέβαλλε πρόστιμο έχουν προσφύγει μεταξύ άλλων ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου.

Google news

Αν και το Δημόσιο συμμορφώθηκε προς την προδικαστική απόφαση και απέστειλε στοιχεία, αυτά ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ. Οι προσφεύγοντες αντέτειναν πως τα στοιχεία αυτά δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία, χαρακτηρίζοντας τα ανεπαρκή.

Ο εκ των δικηγόρων των προσφευγόντων Πανος Λαζαράτος υπογράμμισε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου και δεν απαντούν γιατί επιλεγείσαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ. Επιπλέον, έγιναν αναφορές στην υποχρέωση του κράτους να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες, ενώ επισημάνθηκε ότι το πρόστιμό δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα