Τηλεργασία στην Αγγλία αλλά… με μείωση μισθού.

tilergasia
Spread the love

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη δυνατότητα μόνιμης τηλεργασίας προσφέρει στους εργαζομένους της δικηγορική εταιρεία στο Λονδίνο, ζητώντας όμως από αυτούς να αποδεχθούν μείωση μισθού της τάξεως του 20%.

Hekka

Η δικηγορική εταιρεία Stephenson Harwood ανακοίνωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι θα επιτρέπει εφεξής την τηλεργασία εφόσον οι υπάλληλοι συμφωνήσουν οικειοθελώς σε μείωση μισθού. Το θέμα της τηλεργασίας έχει προβληματίσει τις δυτικές κοινωνίες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους εργαζομένους να γλιτώνουν έξοδα μετακίνησης και χρόνο και τους εργοδότες να μειώνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Google news

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται άνευ επιτηρήσεως στο σπίτι τους. Αλλοι υποστηρίζουν, όμως, ότι χωρίς τη μετακίνηση από και προς την εργασία οι υπάλληλοι εργάζονται περισσότερες ώρες και είναι πρόθυμοι να κάνουν υπερωρίες, εφόσον δεν μετακινούνται από την κατοικία τους. Ο αναπληρωτής υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης Τζέικομπ Ρις-Μόουγκ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων όταν δήλωσε πρόσφατα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να σταματήσουν την τηλεργασία.

Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η τηλεργασία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, ενώ πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Βρετανίας διαπίστωσαν ότι η «υβριδική εργασία», συνδυασμός τηλεργασίας και διά ζώσης απασχόλησης, οδηγεί σε αποσυμφόρηση του χώρου εργασίας και ενισχύει την ικανοποίηση των υπαλλήλων.

Η εταιρεία Stephenson Harwood ανέφερε ότι προσέλαβε μικρό αριθμό εργαζομένων που δεν διέμεναν στο Λονδίνο για να καλύψει ανάγκες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι αμείβονταν λιγότερο, καθώς δεν επιβαρύνονταν με έξοδα μετακίνησης. Αν η παρουσία τους στο γραφείο καθίστατο αναγκαία, οι νεοπροσληφθέντες είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν έξοδα μετακίνησης.

Ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων για τα σχέδια επανόδου στη διά ζώσης εργασία. Σε ανοικτή επιστολή, εργαζόμενοι της Apple στην Καλιφόρνια επισήμαναν ότι η επιστροφή στο γραφείο θα ευνοήσει όσους μένουν κοντά και τους νέους χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα