Ο Έλληνας CEO που… απέτυχε στην δημιουργία φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ.

βονατσος
Spread the love

Το Aduhelm αποτελούσε, πέραν των άλλων, προσωπικό στοίχημα του Βονάτσου και αναλυτές θεωρούσαν ότι το φάρμακο θα γινόταν το επόμενο «χρυσορυχείο» για τη Biogen – Αν και αρχικά φάνηκε να πετυχαίνει, η συνέχεια δεν ήταν εξίσου καλή

Dresslily WW

Την αποτυχία του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου κατά του Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι «πληρώνει» ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Biogen, Μισέλ Βονάτσος, ο οποίος θα αποχωρήσει λίαν συντόμως από την ηγεσία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Google news

Το φάρμακο Aduhelm, το οποίο έλαβε μόλις πέρυσι άδεια κυκλοφορίας από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν κατάφερε ουδέποτε να ανταποκριθεί στις εμπορικές προσδοκίες των μετόχων, παρότι επρόκειτο για το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο κατά της ασθένειας –μετά από σχεδόν δύο 10ετίες.

Το Aduhelm αποτελούσε, πέραν των άλλων, προσωπικό στοίχημα του Βονάτσου. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι το φάρμακο θα γινόταν το επόμενο «χρυσορυχείο» για τη Biogen, πετυχαίνοντας πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι υψηλές «βλέψεις» δεν έγιναν πραγματικότητα. Κι αυτό, διότι τα αμερικανικά ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισαν τον Απρίλιο να περιορίσουν σημαντικά την κάλυψή του, καθιστώντας απαγορευτική την τιμή του για τους περισσότερους.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων συνίστατο στις ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας για τα μη αποδεδειγμένα οφέλη του, καθώς και για τις σοβαρές αντενδείξεις. Ερωτηματικά υπήρχαν και για τη διαδικασία έγκρισης από τον FDA.

Γιατροί, ταμεία και ασθενείς είχαν, εξάλλου, ευθύς εξαρχής γυρίσει την πλάτη στο Aduhelm, το οποίο έφερε έσοδα μόλις 3 εκατ. δολαρίων το β’ εξάμηνο του 2021 και 2,8 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2022. Η αρχική τιμή του σκευάσματος κυμαινόταν στα 56.000 δολάρια ετησίως. Οι αδύναμες πωλήσεις ανάγκασαν την εταιρεία να ρίξει την τιμή κατά 50%. Αλλά και πάλι, το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.

Ακόμη ένα χτύπημα για τη διοίκηση του ελληνικής καταγωγή CEO ήταν η απόφαση να αποσυρθεί η αίτηση έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όλα τα μηνύματα προμήνυαν μια αρνητική απάντηση από τις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μισέλ Βονάτσος έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη και την Κάρπαθο. Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στο Μαρόκο και σπούδασε στη Γαλλία. Σήμερα είναι 61 ετών.

Ανέλαβε τα ηνία της Biogen το 2017, έπειτα από επιτυχημένη πορεία 20 ετών στην επίσης φαρμακευτική Merck.

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα